KÜLFÖLD

Már a rend­őr­ség ne­vé­vel is vissza­él­nek az adat­ha­lá­szok

A bű­nö­zők le­le­mé­nyes­sége ha­tár­ta­lan. A leg­fris­sebb fi­gyel­mez­te­tés sze­rint már a rend­őr­ség ne­vé­vel is vissza­él­nek a netes csa­lók, akik pri­vát és banki ada­tok­hoz, s azok­kal ál­do­za­tuk pén­zé­hez akar­nak hoz­zá­jutni.

Romániában már a rendőrség nevében próbálnak adatokat halászni a csalók, éppen ezért a hatóság felhívja a lakosság figyelmét a jelenségre és annak jellemzőire. A román rendőrök hangsúlyozzák, hogy a bűnözők az ő nevükben különböző informatikai rendszereken keresztül próbálnak pénzt kicsalni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
„A rendőrség soha nem kér online utalásokat és adatokat"

– írja az Agerpress hírügynökség a román rendőrségre hivatkozva.

Romániában az Országos Rendőrfőkapitányság (IGPR) figyelmeztet: ha olyan üzenetet kap, hogy online utaljon át pénzt az adatok dekódolása céljából, legyen tisztában vele, hogy csalásról van szó, és ne kövesse az utasításokat!

Bár sokan legyinthetnek, hogy mindez nem Magyarországon, hanem külföldön történik, ne felejtsük el, hogy a kiberbűnözés nem ismer határokat, s ezek a módszerek akár hazánkban is megjelenhetnek, így nem árt az óvatosság és az esetleges veszélyre való felkészülés!

Eközben a címlapon

Mint azt a megírta: az elmúlt napokban a Telekom és a Díjnet nevével és e-mailcímével visszaélve próbáltak meg csalók bizalmas adatokat megszerezni és azokkal visszaélni.

amennyiben olyan üzenetet kap, hogy online utaljon át pénzt az adatok dekódolása céljából, legyen tisztában vele, hogy csalásról van szó, és ne kövesse az utasításokat.(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/vilag/nem-kispalyas-csalok-a-roman-rendorseg-nevevel-elnek-vissza)