tóth gabi
A kávét szinte mindenki szereti, ráadásul egy sor jó hatása is van. Mégis akadnak olyan helyzetek, amikor nem ajánlatos kávézni. Mutatjuk, mikor.
Vigyázz a frissen lefőtt, forró kávéval! Ha 65 Celsius-fok fölötti hőmérsékleten fogyasztod, az növelheti a nyelőcsőrák kockázatát. A kávéfőzőből frissen körülbelül 85 Celsius-fokos ital jön ki, és a hideg tej is csak körülbelül 5 fokkal csökkenti a hőmérsékletét. Légy egy kicsit türelmes, és várd meg, míg iható hőmérsékletűre hűl: ez körülbelül 5 percet jelent.
Ha folyton feszülnek az idegeid, lehet, hogy érdemes lenne lemondanod a kávéról, mivel a koffein erőteljesen stimulálja az idegrendszert, és támogatja a kortizol stresszhormon termelődését. Ha szorongsz, alvászavaraid vannak, esetleg már pánikrohamot is átéltél, inkább keress koffeinmentes frissítőt, és lefekvés előtt 6 órával már semmiképp ne igyál kávét!
Ha nem aludtál jól, valószínűleg jól jön egy kávé. De vigyázz, ha három egymást követő éjjel is 5 óránál kevesebbet alszol, a kávé elveszíti a hatását. Ekkora alváshiány ugyanis annyira károsítja a gondolkodást, hogy a kávé hatása már nem képes ellensúlyozni. Ha semmiképp nem tudsz eleget aludni, hagyd ki a kávét, inkább napközben próbálj 20 percet szundítani, amikor rád tör a fáradtság.
Ha hajnalban ledöntesz egy csésze kávét, azzal egyáltalán nem nő az energiaszinted. A felkelés utáni egy-két órában ugyanis eleve magasabb a szervezeted kortizolszintje, ami természetes felpörgést jelent. A legjobb, ha az első kávét 10 és 12 óra között iszod meg, amikor a kortizolszint csökkenni kezd. Így a természetes energiatöbbletre támaszkodsz, amikor pedig ez csökkenni kezd, akkorra tartogatod a kávé erejét. Ha az első kávé túl korán csúszik le, könnyen lehet, hogy két-három órával utána szükséged lesz még egyre, hogy fenntartsd az energiaszintedet, így a nap végére több kávét ihatsz a kelleténél – ez különösen akkor nagy baj, ha például magas a vérnyomásod, vagy refluxod van.