INSIDER

Kan­nák­ban jött a cucc, baj­ban a pa­ti­kus

Hu­szonöt ki­lo­gramm gyógy­szer­alap­anya­got fog­lalt le a NAV, az en­ge­dély­kö­te­les anya­got egy pa­ti­kus ren­delte, egye­ne­sen Kí­ná­ból. Per­sze, en­ge­dély nél­kül...
címkék:

Két műanyag kannában érkezett az a gyógyszeralapanyag, amelyet Kínából jött, internetes rendelésre. A szer megrendelője egy vidéki patika tulajdonosa, aki nem rendelkezett a behozatalhoz szükséges gyógyszerhatósági engedéllyel

– közölte a Nemzeti Adó-és Vámhivatal, miután feljelentették a gyanúsítottat. Ha bűnösnek találják, akár három évet is kaphat.

EZT OLVASTAD MÁR?

Leopold Róbert a közleményben azt írta, a NAV pénzügyőrei két műanyag kannába csomagolva ismeretlen eredetű folyadékot találtak, amelyről a szakértők megállapították, hogy polikezulént tartalmaz.

A nőgyógyászati fertőzések elleni szerként és antiszeptikumként használatos anyag gyógyszerhatóanyagnak minősül, ezért behozatalához az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélye szükséges. Ráadásul a vizsgálat ideje alatt a patika tulajdonosa telefonon és elektronikus levélben többször is megkereste a NAV-ot, és elmondta, rendszeresen importál ilyen hatóanyagot, amelyből gyógyszert készít eladásra, valamint több kórház gyógyszertárának is beszállít belőle.

A közlemény szerint a patika által rendelt anyag a gyógyszerhatóanyagot jogszerűen importálók hatósági nyilvántartásában nem szerepel, annak behozatalára a patikusnak nem volt engedélye, ezért a pénzügyőrök engedély nélküli nemzetközi kereskedelmi tevékenység megalapozott gyanúja miatt büntető feljelentést tettek ellene.

címkék: