INSIDER

Íme a csa­lád­vé­delmi ak­ció­terv rész­le­tei

Novák Ka­ta­lin, az Emmi csa­lád­ügyi ál­lam­tit­kára is­mer­tette a rész­le­te­ket. 2019 jú­li­u­sá­tól lehet igé­nyelni a hét pont leg­több ked­vez­mé­nyét.
  • Szerző: Ripost

Hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi évértékelőjén, a Várkert Bazárban. Ezt részletezte pontonként most Novák Katalin családügyi államtitkár.

1. Várhatóan július elsejétől három éven át lesz arra lehetőség, hogy az első házasságukat megkötő, 18 és 40 év közötti nők 10 millió forintos kamatmentes hitelt kaphassanak. Ezt a hitelt bármire fordíthatják.A hiteltörlesztést az első baba megszületése után három évre felfüggesztik. A második gyermek érkezése után eltörlik a tartozás 30százalékát, és ismét három évre felfüggesztik a hitel visszafizetését. A harmadik gyermek érkezése után a teljes hátralévő hitelt elengedik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

2. Kibővítik a CSOK-ot.Nagy változás az, hogy a kamattámogatott otthonteremtési kölcsönt  most már nemcsak új, hanem használt ingatlanok vásárlására is felvehetik a családok.Ez szintén július elsejétől lesz elérhető. Két gyermek esetén 10, három vagy több gyermek után 15 millió forintos kedvezményes hitelt lehet fölvenni, aminek a kamatozása 3% alatti. Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjében hozzátette: a falun élők számára néhány hét múlva újabb örömhírrel szolgálnak a CSOK kibővítését illetően.

3. Kibővítik a jelzáloghitel-kedvezményt: szintén július 1-jével él a lehetőség, hogy ha a családba megérkezik a második gyermek, 1 millió forintot jóváír az állam, a második gyermeknél 4 millió forint ugyanez a jóváírás, minden további gyermek után 1-1 millió forintos kedvezmény jár.

Akár 35 milliós kedvezményre is szert lehet tenni az eddigi támogatásokból.

Eközben a címlapon

4. A négy vagy több gyermeket nevelő édesanyáknak egész további életük során nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.Ez várhatóan a jövő évben lép életbe, és nem zárja ki a családi adókedvezmény igénybevételét.

5. A nagyszülők is elmehetnek gyedre, ha a szülők így döntenek. Ezt azért vezetik be várhatóan szintén idén nyártól, hogy a szülők visszamehessenek dolgozni, ha szeretnének. Ha a nagyszülők segítenek a családnak, akkor azt tehessék hivatalosan, és kaphassanak érte gyedet, ha ők vigyáznak a gyermekre. A gyed extrát viszont a nagyszülők nem tudják igénybe venni. 

6. A kormány a nagyszülők mellett a  bölcsődékkel  akarja támogatni a nők munkába való visszatérését, ezért  2022-ig megvalósítja a teljes bölcsődei ellátást.  Az eddigi felmérések alapján  70 ezer bölcsődei férőhelyre lenne szükség ahhoz, hogy minden szülő bölcsődébe vihesse a gyermekét, aki ezt szeretné. Most körülbelül 20 ezer férőhely hiányzik. 2020-ig tízezret, a következő két évben pedig újabb tízezret hoznak létre, ezzel  2022-re 70 ezer kisgyermeket tudnak majd fogadni az intézmények.

7. A nagycsaládosok autóvásárlási programját is júliustól vezeti be a kormány.Ez azt jelenti, hogy a három vagy több gyermekes családok 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak hétszemélyes új autó vásárlása esetén. Novák Katalin elmondta: sokan azért is nem vállalnak negyedik gyereket, mert egyszerűen nem férnek be az autóba. Ezzel a programmal is ösztönöni akarják a 4. gyerek vállalását.

Novák Katalin hangsúlyozta: a a költségvetési források biztosítottak ezekhez a programokhoz.

Az élőben közvetített sajtótájékoztató itt visszanézhető: