INSIDER

Így ün­ne­pelte Ma­gyar­or­szág a for­ra­da­lom és sza­bad­ság­harc 171. év­for­du­ló­ját

Ha­tal­mas tömeg gyűlt össze pén­tek dél­előtt a már­cius 15-i ün­nep­ségre a Nem­zeti Mú­zeum előtt. A szí­nes műsor után Orbán Vik­tor mi­nisz­ter­el­nök mel­lett Ma­te­usz Mo­ra­wi­ecki len­gyel mi­nisz­ter­el­nök is be­szé­det mon­dott. Eköz­ben a Budai Vár­ban és a Vár­kert Ba­zár­ban is kü­lön­féle prog­ra­mo­kat kí­nál­tak a csa­lá­dok­nak.

Bár pénteken kora reggel eső áztatta Budapestet, és még akkor is csöpörgött, amikor katonai tiszteletadás mellett felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt a március 15-ei nemzeti ünnepen. Később azonban elvonultak a felhők és a nap is kisütött.

Az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kitörésének ünnepe 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep.

EZT OLVASTAD MÁR?

A zászlót Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök jelenlétében a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. A téren rengetegen voltak, köztük sok turista is. A ceremónia után a Kossuth térről az ünneplők a lovas díszőrség felvezetésével átvonultak a Nemzeti Múzeum kertjéhez, ahol először a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila rendezte ünnepi műsort nézhették meg az érdeklődök, majd vendégként Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szólt a hallgatósághoz.

Ezután következett Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszéde.

A nemzeti ünnep alkalmából változatos programokkal várták az érdeklődőket egyebek mellett a Budai Várban. Forradalmi forgatag részesei lehetett bárki a Hadtörténeti Intézetben, vagy éppen Kalandos időutazáson vehetett részt az Országos Levéltárban. Történelmi séta és tárlatvezetés is volt a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában.

A Halászbástya előtti területen egy mini KRESZ parkot alakítottak ki, ahol a gyerekek kedvükre biciklizhettek, miközben ismerkedtek a szabályokkal is. Hatalmas derültséget keltett egy gólyalábas lovashuszár a műanyag négylábújával, többen le is fotózták a mulatságos mozdulatait.

„Csak ezért utaztam ide Erdélyből, hogy az anyaországban ünnepelhessem meg március 15-ét. Már a rendszerváltás előtt tervezgettem, akkor ez még csak egy szép álomnak tűnt, de most megvalósult" – mondta a -nak Bíró Anna.

Eközben a címlapon

Pákoczdi Borbála egy Kossuth dalárdát állított fel a Szentháromság-szobor tövében. Azért hozott magával egy gramafont, hogy minél több gyerek megismerje a Kossuth-nótákat.

„Nagyon örülök, hogy sok gyerek velem együtt énekelte ezeket a dalokat" – mondta lapunknak Borbála.

A Várkert Bazárban koncertek és gyerekprogramok tettek a kicsik kedvére. Itt is rengetegen voltak már kora délután is.

„A nagylányom délután lép majd fel a Budai Várban egy néptánccsoporttal, így ő most nincs itt velünk, csak a kisfiam. Mi minden évben eljövünk ünnepelni. Szeretnénk ugyanis, hogy a gyerekek is megismerjék március 15-e üzenetét. A gyerekprogramok, mint például a csákókészítés azért is jó dolog, mert így a kisebbek is megismerhetik a kor hangulatát "– mondta a -nak Nyemcsok József.

Sok vidéki városban is nagyszabású ünnepséget tartottak. Debrecenben például sokan megbámulták azt a lovat, melynek a fejéhez egy kokárdát tűztek ki.