POLITIK

Így trük­köz­nek a gyár­tók a ci­ga­ret­tá­val

Az autók dí­z­el­bot­rá­nyá­hoz ha­sonló bot­rány rob­bant ki a ci­ga­ret­ta­gyártó mul­tik­kal kap­cso­lat­ban: a nagy do­hány­gyár­tók meg­ha­mi­sí­tot­ták a mé­rési ered­mé­nye­ket! A fil­ter­rel trük­köz­nek: ap­rócska lyu­kak van­nak rajta, amik be­csap­ják a mé­rő­mű­sze­re­ket - így a ci­gi­ben jóval több a kát­rány és a ni­ko­tin, mint a mé­rési adat...
címkék:

A franciáknál feljelentést is tett a rendőrségen egy állami hatóság, a dohányzás visszaszorítására létrejött testület (CNCT) a fogyasztók megtévesztése és egészségük veszélyeztetése miatt – írta meg a Le Figaro. A magyar piac jó részét uraló két gigacég, a Philip Morris és a British American Tobacco is érintett a francia botrányban.

Magyarországon a fogyasztóvédők évente egyszer, szúrópróbaszerűen mérik a cigaretta károsanyag-tartalmát, ám a mérési módszerek ugyanazok az egész Európai Unióban, így nálunk is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Apró lyukak a filteren

A francia jelentés szerint manipulálja a cigaretták károsanyag-kibocsátását tesztelő gépi rendszert a Philip Morris, a British American Tobacco (BAT), a Japan Tobacco International és az Imperial Brands. A cigaretták filterében aprócska lyukakat hagynak, így, amikor megvizsgálják, a káros anyagok jelentős része eltűnik – ám a cigarettázó, amikor beleszív a cigibe, a tüdejébe juttatja a nem mért mennyiséget. A franciák szerint az is lehet, hogy aki elszív egy doboz cigit, az a hivatalos adatokhoz képest valójában 2 vagy akár 5 doboz cigarettányi nikotint, kátrányt vagy szén-monoxidot visz be a szervezetébe!

Becsapják a „cigaretta-szívató gépet”

Az Európai Parlament egyik irányelvéből kiderül: Európa-szerte egységesítették a cigaretták károsanyag-méréseit. A laborokban egy gép „szívja el” a cigarettát, és ez alapján mérik a füstben lévő nikotin-, kátrány- és szénmonoxid mennyiséget. Magyarországon is ezt a módszert használják: mint a fogyasztóvédelem utolsó ilyen jelentésében szerepel, az évente egyszer, szúrópróbaszerűen kiválasztott és tesztelt dohánytermékeket úgy vizsgálják, hogy

Eközben a címlapon
„cigarettaelszívató  gép  segítségével elszívatásra  kerülnek  a  cigarettaszálak”

és az égéstermékeket összegyűjtik egy szűrőn – pont mint a franciáknál. Az erről szóló uniós irányelv is azt mondja: „a mérési eljárás (ISO 8243) lényege, hogy standard körülmények között gép szívja el a cigarettát, és ez alapján mérik a füstben lévő nikotin, kátrány, és szénmonoxid mennyiséget”.

Csak annyi van a cigiken: „Made in EU”

A Magyarországon eladott cigaretták dobozáról nem derül ki, hogy itthon gyártották-e őket vagy behozták külföldről. A dobozokon csak a forgalmazó cég neve szerepel, a gyártó nem, csak annyi: „Made in EU”. A cigarettásdobozokon egyébként fura módon tavaly óta nincs rajta a károsanyag-tartalom, mióta változott a csomagolás.

Arról, hogy mi a magyarországi gyakorlat, a csütörtöki Ripost napilapban olvashat!

Káros anyagok a cigarettában Magyarországon egy miniszteri rendelet szabályozza, hogy egy szál cigarettában maximum mennyi káros anyag lehet: 10 mg kátrány 1 mg nikotin 10 mg szén-monoxid
címkék: