MEDICINA

Így ká­vézz, ha sze­ret­néd meg­előzni a leg­ret­te­get­tebb be­teg­sé­get

Aki rend­sze­re­sen fo­gyaszt kávét, az na­gyobb eséllyel ke­rül­heti el a mell­rá­kot. De mit kell még rend­sze­re­sen enni-inni ennek ér­de­ké­ben?

Spanyol kutatók szerint a kávéban, gyümölcsben és zöldségben gazdag étrend hozzájárulhat a mellrák megelőzéséhez. A menopauza után ugyanis az ezekben található fenolsavak, különösen a klorogénsav védő hatást fejt ki ezzel a betegséggel szemben.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A kutatók 11 028 nő esetében igyekeztek felmérni a fenolsavak és a mellrák kockázatának összefüggéseit. Az átlagosan 12 éves követési idő alatt a csoportban 101 nőnél alakult ki melldaganat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kutatás kezdetén a résztvevők egy kérdőívet töltöttek ki, amelyben a kutatók 136-féle élelmiszer fogyasztására kérdeztek rá. A fenolsav-fogyasztást ezeknek a kérdőíveknek, illetve az egyes élelmiszerek fenolsav-tartalmának alapján számították ki. A legtöbb hidroxi-cinnamátsavat fogyasztó nők esetében 62, a legtöbb klorogénsavat fogyasztó nők esetében 65 százalékkal kisebb volt a mellrák kialakulásának esélye, mint az ebből a vegyületből a legkevesebbet fogyasztók esetében. A klorogénsav nagy mennyiségben van jelen a kávéban, a gyümölcsökben és a zöldségekben. A kutatás eredményeit a tudósok Glasgow-ban, az Európai Elhízástudományi Konferencián ismertették.

Így étkezz, hogy egészséges maradj

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

1. Egyél naponta legalább 5 adag gyümölcsöt és zöldséget, minél változatosabban. A friss, a fagyasztott, az aszalt és a konzerv zöldség és gyümölcs is számít. A zöldségeket és gyümölcsöket mindig alaposan mosd meg, hiszen a héjukon növényvédőszer-maradványok, és piszok, baktériumok is lehetnek.

2. Az ételeid tartalmazzanak teljes kiőrlésű kenyeret, tésztát, barna rizst vagy burgonyát.

Eközben a címlapon

3. A naponta ajánlott 30 gramm rostot 5 adag gyümölccsel, 2 teljes kiőrlésű kétszersülttel, 2 vastag szelet teljes kiőrlésű kenyérrel és egy héjában sült burgonyával érdemes a szervezetedbe juttatnod.

4. A tejtermékek és a tejpótlók közül válaszd a zsír- és cukormentesebb változatokat.

5. Minden nap egyél valamilyen fehérjeforrást is, például hüvelyeseket, halat, tojást, húst.

6. Kis mennyiségben legyen az étrendedben valamilyen telítetlen zsírsav.

7. Igyál meg minden nap 6-8 pohár vizet.

8. Naponta legfeljebb 6 gramm sót és 20 gramm telített zsírt fogyassz, ha nő vagy, illetve 30 gramm telített zsírt, ha férfi vagy.