BOZÓT

Gyur­csány leg­kö­ze­lebbi em­be­rei össze­ját­szot­tak az orosz tit­kos­szol­gá­lat­tal

Az orosz kém­per kap­csán az ügyész­ség által nyil­vá­nos­ságra ho­zot­tak egy­ér­tel­műen bi­zo­nyít­ják, hogy a Gyur­csány-éra tit­kos­szol­gá­lati ve­ze­tői össze­ját­szot­tak az orosz társ­szer­vek­kel. Mi ez, ha nem ha­za­áru­lás?
  • Szerző: Ripost

Miután a Kúria 2018 májusában felmentette az úgynevezett orosz kémper vádlottjait, a Legfőbb Ügyészség nemrégiben nyilvánosságra hozta a vádirati tényállás és a bírói döntés – eddig titkosított - részleteit, írta  meg Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője a Magyar Nemzetben. 

Az ügy döbbenetes lényege, hogy 2007-ben a Gyurcsány-kormány idején, a Nemzetbiztonsági Hivatal épületében magukat bolgárnak hazudó orosz ügynökök poligráfos hazugságvizsgálatokat végeztek magyar titkosszolgálati tiszteken.

Azért álcázták magukat bolgárnak az orosz ügynökök, hogy a magyar titkosszolgálat alkalmazottai ne fogjanak gyanút, hogy egy nem  NATO-tagország emberei vizsgálódnak a hivatalban.

A nyilvánosságra hozott vádirat tanúsága szerint az orosz titkosszolgálati szakemberek 16 magyar elhárítótisztet vetettek hazugságvizsgálat alá  a Gyurcsány Ferenc által kinevezett titkosszolgálati vezetők kifejezett kérésére.
Putyin Gyurcsányék kérésére küldött ügynököket a magyar titkosszolgálat átvilágítására. Mi ez, ha nem hazaárulás?
Putyin Gyurcsányék kérésére küldött ügynököket a magyar titkosszolgálat átvilágítására. Mi ez, ha nem hazaárulás?

Felmerült ugyanis, hogy a nemzetbiztonság állományából információk szivárognak ki illetéktelen személyekhez, ennek kiderítéséhez vették igénybe az Orosz Föderáció Biztonsági Szolgálatának (FSZB) szolgáltatásait.

A vádirat szerint Szilvásy György akkori titokminiszter arra utasította Galambos Lajost, a hivatal  vezetőjét, hogy működjön együtt az az orosz titkosszolgálattal.

A hivatalos ellenőrzést megkerülve „konspirációs céllal bolgár pszichológusként megjelölt, de valójában az Orosz Föderáció Biztonsági Szolgálatához tartozó” személyek érkeztek az Nemzetbiztonsági Hivatalhoz, hogy elvégezzék a magyar tisztek poligráfos vizsgálatát.

Bár a magyar titkosszolgálat szakpszichológusa többször jelezte a főigazgatónak, hogy a vizsgálat menete eltér a megbeszéltektől, mert a külföldi személyek egyértelműen

fokozatosan tágították az előzetesen egyeztetett szempont- és kérdésrendszert a vizsgálatok alatt, a főigazgató úgy rendelkezett, hogy az eljárások a külföldi személyek irányításával folyjanak tovább.

Mindez egyértelműen veszélyeztette Magyarország nemzetközi és nemzetbiztonsági érdekeit.

Eközben a címlapon
Az már egy más kérdés, hogy a magyar bíróságok a nyilvánvaló tények ellenére miért mentették fel Gyurcsány embereit a kémkedés vádja alól...

Ideillik az is, hogy a már minden tisztségéről lemondott Gyurcsány Ferencet 2009-ben díszvendégként fogadták feleségével együtt Moszkvában. Hogy aztán a bukott politikus az elmúlt években folyamatosan "túlzott oroszbarátsággal" próbálja megvádolni a jelenlegi reálpolitikát folytató magyar kormányt.