MANIMÉKER

Ga­rázs­vá­sár oko­san: csi­nálj pénzt a lo­mok­ból!

Tele van a gard­rób? De még a pince is? Ne ke­rül­gesd, add el! A ga­rázs­vá­sár jó buli: te meg­sza­ba­dulsz a fe­les­le­ges cuc­ca­id­tól, más örül neki, hogy fil­lé­re­kért talál kin­cse­ket és köz­ben még bu­liz­tok is egy jót!

A szabályok

Garázsvásárt bárki tarthat, akinek kedve szottyan rá: ha a saját ingatlanodon, tehát a kertedben vagy a lakásodban rendezed, akkor maximum a helyi jegyző szólhat bele – de nem szokott.Ha mégis gyanakszol, érdemes felhívni előtte az önkormányzatot, hogy be kell-e jelentened előre a bulit.

EZT OLVASTAD MÁR?

Ne aggódj, a NAV nem fog kopogtatni– már ha tényleg csak garázsvásárt tartasz és nem nagyban űzöd az ipart. Évi 600 000 Ft-ig nem kell adóznod az így szerzett jövedelmed után,de ha túlléped a határt (pl. Vaterán vagy a Jófogáson is gyakran árulsz dolgokat), akkor adószámra lesz szükséged és le kell adóznod a bevételt.

Mit érdemes?

Szinte bármit, de arra figyelj, hogy a garázsvásár nem a lomizásról szól! Amit nem azért tettél félre, mert meguntad vagy kinőtted, hanem mert tönkrement, annak inkább a szelektív kukákban van a helye! Szakadt dolgokat senki nem fog jó kedvvel megvenni.

Hogy árazd be?

Általában pár száz – legfeljebb pár ezres tételekben gondolkozz.Ne számíts arra, hogy itt adod el az autódat vagy a családi ezüstöt, de ha például nagyobb értékű szerszámokat vagy túrafelszerelést is eladnál,akkor nézd meg, hogy mennyiért árulják őket az apróhirdetési oldalakon és lőjj egy kicsit alá: így biztosan megkívánja valaki.

Ha  nagyobb összegről van szó, mindenképpen írjatok róla egy papírt!

Hol hirdesd?

Szórólapozd be a környéket, kérd meg a kisboltost és a patikust, hogy kitehesd a papírt és szervezz csoportot a Facebookon! Vannak erre specializált gyűjtőoldalak is, ezeknek is érdemes elküldened a pontos infókat, azaz a helyszínt és az időpontot.

És persze szólj minden ismerősödnek, óvodai vagy iskolai szülőtársaknak, hogy minél többen legyetek!