MANI

El­ké­szült az M35-ös au­tó­pá­lya Deb­re­cen és Be­rettyó­új­falu kö­zött

Immár nem dü­bö­rög­nek Deb­re­cen­ben az uta­kat erő­sen ron­gáló ka­mi­o­nok, hi­szen el­ké­szült az M35-ös au­tó­pá­lya. Ha­ma­ro­san az M4-es au­tó­pá­lya egy rövid, 1,5 km-es sza­ka­sza is meg­épül.
címkék:

Lassan tizenkét éve, hogy befejeződött az M3-as autópálya építése Debrecenig. A folytatást az M35 két ütemben megépülő 24,1 km hosszú szakasza jelenti, mely gyorsforgalmi összeköttetést teremt Debrecen és Berettyóújfalu között. A munkálatok 2016 nyarán indultak el mindkét szakaszon. Másfél éves munkálatok után 2017. decemberében a rövidebb autópálya-szakaszt már át is adták. A 4. számú főút és a 481. számú főút közötti szakasz 5,4 kilométer hosszan, 2×2 forgalmi sávval, leállósávval, középső elválasztósávval épült meg. A beruházás keretében 5,5 km hosszan, új nyomvonalon elkészült a 481. számú főút is, ami a 47. számú főúttal köti össze az M35-ös autópályát. Az I. ütem befejezése óta mind a 4. számú főúton, mind az M35 autópályán haladó teher- és tranzitforgalom elkerüli már Debrecen városát.

EZT OLVASTAD MÁR?

A II. ütem építése még tart, ám december közepére a 481. számú főút – Berettyóújfalu közötti részen elkészül a 18,7 kilométeres 2×2 forgalmi sávos autópálya leállósávval, és egy középső elválasztósávval. A fejlesztés keretében egy csomópont létesül az M35 autópálya és a Hajdúszovát–Derecske összekötő keresztezésében, ám ez nem a nyomvonal szintjében valósul meg. Mikepércsnél egy egyszerűbb, Derecskénél pedig egy komplex pihenőhelyet alakítanak ki. A projekt részeként az M4 autópálya egy rövid, 1,5 kilométeres szakasza is megépül.

Az M35-ös autópálya megvalósulásának egyik legnagyobb jelentőségét az adja, hogy közvetlen kapcsolatot teremt Felvidék és Észak-Erdély között. A beruházás továbbá biztosítja Hajdú-Bihar megye településeinek nagytérségi összeköttetését, valamint a határon túli városok és megyék kényelmes elérését.

Az M35-ös autópálya 4. számú főút – Berettyóújfalu közötti szakasza az M4-es autópálya Berettyóújfalu–Nagykereki közötti szakasszal együtt a Transzeurópai Közlekedési Hálózat részeként a Balti-tengert a Fekete-tengerrel összekötő távlati gyorsforgalmi vonalon belül a Kassa–Debrecen–Nagyvárad gyorsforgalmi kapcsolatot is biztosítani fogja.

Az úthálózat kialakításával várhatóan javul a régió versenyképessége, ami elősegítheti a foglalkoztatás bővülését is.

címkék: