INSIDER

Cser­no­bil­ban nya­ral a ma­gyar há­zas­pár

Van­nak, akik a ten­ger­par­ton, pál­ma­fák alatt süt­ké­rezve, mások a he­gyek­ben sze­ret­nek pi­henni - és itt van Skoda Ni­ko­lett és férje, Gábor, akik Cser­no­bil­ban érzik jól ma­gu­kat. Vé­dő­ru­há­ban a leg­ve­szé­lye­sebb he­lyekre is be­men­nek, ahol az atom­erőmű ka­taszt­ró­fája óta alig né­hány ember járt.
címkék:

Skoda Nikolett és férje, Gábor évente egyszer elutazik Csernobilba. Mivel rengeteg szabályt kell betartani és a sugárfertőzés veszélye a mai napig fennáll, csak 18 éves felüli, útlevéllel rendelkező turisták jelentkezhetnek a kalandra, saját felelősségükre.

"Összeismerkedtünk egy fiatalemberrel, aki oda szervez utakat, és mivel Gábor is, én is mindig szerettünk volna kijutni körülnézni, rászántuk magunkat az indulásra. Beszereztük a megfelelő terepruhát, és Kijevbe repültünk.  A reptéren várt ránk a túravezetőnk, majd elvitt bennünket a helyszínre" – emlékszik első útjukra Nikolett.

EZT OLVASTAD MÁR?

Csernobilban működik egy hotel, ott szálltak meg, két étkezést biztosítottak nekik. Ebédjüket az erőmű kantinjában fogyaszthatták el. Végigjárták Csernobil emlékhelyeit, köztük a sétányt, ahol több száz kereszt jelzi a kiürített településeket,  a katasztrófa elhárítása után alkalmazott gépek kiállítását és egy, a mentésben elhunytaknak állított emlékművet.

"Olyan izgatottak voltunk!" – meséli Nikolett. - "A zónához vezető út két biztonsági részre van osztva, egy 30 és egy 10 kilométeres szakaszra.

A biztonsági zónák határán fegyveres katonák vártak minket, hogy átvizsgáljanak. Kifelé ellenőrizték az autónkat, és sugárzást is mértek. A zóna reggel 8-tól este 8-ig van nyitva.

Azokat, akik illegálisan lépnek be, kitiltással és pénzbüntetéssel sújtják. 

Nikolett és Gáborral maga is vitt a túrára sugárzásmérőt, ami folyamatosan rögzítette a kapott sugárdózis nagyságát. Állítják: a mért érték nem volt több, mint amennyit egy mellkasröntgen alkalmával kap az ember.

Eközben a címlapon

"Egy percig sem féltünk attól, hogy a sugárzás hatással lesz ránk" – veszi át a szót a férj. "Mindig ősszel megyünk, mert akkor nincsenek zöldlombos fák, bogarak és meleg. Télen veszélyesebb, mert a hótól nem láthatók a lyukak, amiket nem árt elkerülni. A túra alatt mindenkinek komolyan be kell tartania a rendet, hiszen egy rossz lépésből is baj lehet. Nem szabad mindent összefogdosni és óvatosan kell lépkedni, mert a felvert por bekerülhet a tüdőbe.

Megnézték többek közt a kopacsi óvodát, a hűtőtornyokat, a Duga radart és a Vörös erdőt. Mint mesélik, az erőmű mellett található hűtőmedencében harcsák élnek. Azt beszélik, ezek a harcsák mutánsok. Ki tudja?

"Leírhatatlan élmény, hogy olyan helyen állhattunk, amit addig csak a tévében láthattunk – véli Nikolett. - A 16 emeletes ház tetejéről nézni a naplementét, miközben hátborzongató csend van körülöttünk… A rohanó hétköznapok után ez mindent átértékel.  Mi idén is Csernobilban nyaralunk!"

címkék: