MEDICINA

9 el­ké­pesztő ok, ami miatt szé­pe­ket vagy rosszat ál­modsz éj­szaka

Vajon hon­nan jön­nek a rém­ál­mok, és a tel­je­sen ér­tel­met­len álom­beli ese­mény­so­ro­za­tok? Vajon mi be­fo­lyá­solja, hogy szé­pet ál­modsz, vagy egész éjjel for­go­lódsz? Meg­lepő, mi min­de­nen múl­hat az éj­szaka, mi­u­tán le­csu­kod a sze­me­det!
címkék:

Illatok

Vajon a jó illatok szép álmokhoz vezetnek? Egy kísérletben a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy ha az alvási ciklus egy bizonyos pontján virágok illatát érezzük, az több esetben vezet pozitív tartalmú álmokhoz, míg a kénes szagok inkább negatív álmokat gerjesztenek. A légfrissítőknek ugyan hamar elpárolog az illatuk, a konyhából beszűrődő finom illatok, vagy a vázában illatozó virágok aromája azért beszivároghat az álmainkba. Az álmok a felébredéstől is védenek, így ahelyett, hogy az illatok félbeszakítanák az alvásunkat, az agy beépíti ezeket az ingereket az álmainkba.

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Hangok

Ébredtél már ijedten az álombeli tűzriadóra, hogy aztán szó szerint ráébredj, hogy ez csak az ébresztőórád volt? A körülötted levő hangok szintén be tudnak szűrődni az agyadba, miközben alszol: nem feltétlenül ébredsz fel rájuk, de érzékeled őket. Ha viszont éjszaka halk tengermorajlás megy a CD-lejátszóról a hálószobában, lehet, hogy tengerparti nyaralásra fogsz ébredni, és pihenten kelsz fel.

Fűszeres kaja

Egyszerű: ami nehezen emészthető, például a sajt, a nagyobb vacsora vagy a fűszeres étel, attól többet forgolódsz, kevésbé mélyen alszol, így nagyobb esélyed van rá, hogy emlékezni is fogsz a rémálmaidra. A szakértők szerint egyébként akkor tudod felidézni az álmot, ha utána öt percen belül felébredsz. Ha lehet, a lefekvés előtti két órában már ne egyél, és az esti nyalánkságokat is okosan válaszd meg. A koffeint is hagyd el délután kettő után.

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Hason fekvés

Hajlamos vagy a pikáns álmokra? A hason fekvésnek több köze lehet hozzájuk, mint gondoltuk. Egy új tanulmány szerint aki a hasán szeret feküdni, annak többször vannak szexuális tartalmú álmai– ez pedig a testhelyzet légzésre gyakorolt hatásának köszönhető. Döntsd el, hogy több vagy kevesebb szexis álmot szeretnél, és eszerint helyezkedj el.

B6-vitamin

Bár kutatás még nem igazolta, többen is beszámoltak már róla, hogy B6-vitamin szedése mellett gyakrabban voltak élénk, realisztikus álmaik. A B6-vitamin segít egyes elfogyasztott aminosavakat ingerületátvivő anyagokká alakítani, így befolyásolhatja az álmainkat. Akármennyire is szeretnél többet álmodni, ne szedj a vitaminból többet, mint az előírt adag, mert a túladagolás is káros lehet!

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
A cigi elhagyása

A dohányzásról való leszokás időszakára is nagyon jellemzőek az élénk álmok – egy tanulmányban a leszokóban levő dohányosok 63 százaléka egy évvel később is álmodott a dohányzásról. Lehet, hogy az agyad egyszerűen csak azzal foglalkozik, ami a leszokás közben a legtöbbet jár a fejedben, de a nikotinelvonásnak is lehetnek ilyen hatásai.

Eközben a címlapon
Ne aggódj, idővel lenyugodnak majd az idegeid, és az álmaid is visszatérnek a normális kerékvágásba.

Fekete-fehér tévé

Ha a színes tévé időszaka előtt nőttél fel, hajlamosabb vagy fekete-fehérben álmodni. Ez különösen akkor érvényes, ha 3 és 10 éves korod között voltál kitéve a fekete-fehér tévéműsoroknak, ugyanis ez az az életkor, amikor az ember emlékezni kezd az álmaira.

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Fotó: 123RF
Éhség

Nagy nehezen megállod, hogy ne vacsorázz, erre az álmok nem hagynak nyugodtan aludni. Az alacsony vércukorszint felébreszthet álmodból, ráadásul emiatt több álmodra is fogsz emlékezni. Egy vizsgálatban az anorexiás páciensek általában ételekről álmodtak. A megoldás: egy alakbarát esti nasi, például egy banán és egy pohár sovány tej (vagy a kettőből készült turmix), ami nemcsak az éhséget szünteti meg, hanem egy álmosító hatású aminosavat, triptofánt is tartalmaz. Ettől pedig sokkal jobban fogsz aludni.

Terhesség és szülés

A terhes és frissen anyává lett nők gyakran szenvednek nagyon realisztikus rémálmoktól, valószínűleg az erőteljes érzelmek, az alváshiány és a hormonális változások együttes hatása miatt. Nyugi, az a szerepük, hogy segítsenek alkalmazkodni az új helyzethez!

címkék: