MEDICINA

5 jel, amivel a tested azt üzeni, túl sok sót eszel

A magas vérnyomás nem az egyetlen veszélyes következménye a sok nátriumot tartalmazó étrendnek. A sós ételektől rosszul érezheted magad - íme 5 meglepő tünet, amelyik arra utal, hogy túl sok van belőle az étrendedben.
  • Szerző: Ripost

Rászorul az ujjadra a gyűrű

Vajon miért lesz hirtelen szűk a gyűrűd, ha egy kilót sem szedtél fel az utóbbi időben? A virsliujj a vízvisszatartás jele, a szervezeted pedig a túlzott sófogyasztás következtében tartja vissza a vizet.

Kiszárad a szád

A szájszárazságot is gyakran a só számlájára írhatod – igyál minél több vizet, hogy kiegyenlítsd a só szárító hatását.

Fáj a fejed

Egy kutatás szerint azok, akik napi 3500 mg nátriumot fogyasztanak naponta, többször szenvednek fejfájástól, mint azok, akik csak 1500 mg-ot. Bár a fejfájás és a magas vérnyomás között erőteljes a kapcsolat, a sok sót fogyasztóknál akkor is gyakrabban lép fel fejfájás, ha normális a vérnyomásuk. Ha úgy érzed, hogy túl gyakran fáj a fejed, igyekezz kevesebb sót fogyasztani.

Sokszor mész a vécére

Nemcsak akkor szaladgálsz sokat a vécére, ha sok vizet iszol. Meglepő módon a só is hasonló hatással lehet a szervezetedre. A veséd ugyanis igyekszik minél gyorsabban megszabadulni a felesleges sótól.

Ködös az agyad

A túl sok só kiszáríthatja a szervezetedet, ilyenkor pedig aligha tudsz tisztán gondolkodni. Egy kísérletben azok, akiknek a szervezete kiszáradt, rosszabbul teljesítettek a koncentrációt, a memóriát, a reakcióidőt és az érvelésre való képességet mérő teszteken, és a hangulatuk is hullámzott.

Így hozhatod rendbe gyorsan a dolgot

Fogyassz kevesebb feldolgozott élelmiszert, és igyál több vizet. A szervezeted így könnyen újra egyensúlyba kerül, megszabadul a felesleges sótól, és feltölti magát vízzel. A jelenlegi ajánlások szerint napi 2300 mg nátrium a maximális napi anyag, ez 5 g sót jelent, ami körülbelül egy csapott teáskanálnyi.

És ezeket olvastad már?