tóth gabi
A nyár legzseniálisabb zöldfûszere nem más, mint a bazsalikom. Az olaszok falják, mi viszont nem igazán használjuk ki a benne rejlõ lehetõségeket. Ennek mostantól vége!
Érdemes minél gyakrabban és minél többet használnunk ételeinkhez, hiszen
a bazsalikom nem egyszerű zöldfűszer, hanem valóságos gyógyító erejű növény!
Szervezetünkre gyakorolt számos pozitív hatása kevéssé ismert, ezért most szépen sorra veszünk néhányat. A bazsalikom levele jótékony illóolajokat tartalmaz, amelyek alapvetően gyulladásgátló és antibakteriális tulajdonságúak. Rendkívül gazdag alapvető tápanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban.
Jó adag béta-karotint, A-vitamint tartalmaz, éppen ezek az anyagok védik a szervezetet az szabad gyökök hatása ellen, tehát óriási szerepük van az öregedés lassításában, illetve a betegségek visszaszorításában. A bazsalikom levele emellett gazdag vasban és flavonoidokban, hatékony vértisztító. Laboratóriumi kísérletek egyértelműen kimutatták a májra gyakorolt védőhatását is.
Ha pedig mindezek után elképzelésed sincs arra, hogyan tudnál több bazsalikomot enni, mutatunk néhány telitalálatos ötletet!
1. Tedd sajtkrémbe aszalt paradicsommal, kenj meg vele egy wrap-et, csavard fel, majd szeleteld! Ez a kombináció minden mást lever!
2. Gyümölcsös fehérjeturmixnak eszméletlen plusz ízt kölcsönöz. Õszibarack, ananász és citrom zseniális párosa a bazsalikom.
3. Limonádéhoz, frissen csavart gyümölcslevekhez talán még a turmixnál is jobban passzol az üde és friss bazsalikom íze.
4. Ha vegyes salátatálat készítesz zöld levelekkel, ne hagyd ki a bazsalikomot! A fűszernövény üde világát bolondítsd füstölt sonkával, málnaszemekkel, így eszméletlen ízharmóniát kapsz.
5. És pirított gombával próbáltad már a bazsalikomot? Kesudióval megszórva valami isteni! Ettől biztos lehidalsz!
6. Bazsalikommal remekül ízesíthetsz krémleveseket: üdesége jól illik például a cukkinihez vagy a zsenge borsóhoz.
7. A tésztasaláta adja magát - ebbe bizony bőven mehet bazsalikom! Nyári vendégségek kerti partik legnagyobb sztárja. Minél több benne a bazsalikom annál finomabb és egészségesebb!
7. A pesto örök kedvenc és az benne a legjobb, hogy készen is lehet venni. S hogy mi ez? Valójában fenyőmag, parmezán és bazsalikom egyvelege, leginkább tésztákhoz használjuk, de melegszendvicsekhez, krémekhez és húsokhoz is nagyon finom. Markáns ízét imádni fogod! Akár magadnak is elkészítheted.
8. Ha szereted a paradicsomot, könnyen ehetsz sok-sok bazsalikomot. Készíts Caprese salátát, mely ilyen egyszerű: paradicsom- és mozzarella szeletek bazsalikommal jól megszórva, pici olajjal, balzsamecettel.
9. Ha kalandoznál kicsit az ízek világában és kellőképpen bevállalós vagy, ugyanezt a variációt őszibarackkal is kipróbálhatod. Visítani fogsz a gyönyörtől, olyan finom!
10. Aztán persze jöhet jöhet egy igazán egészséges vacsora cukkinispagettivel! Jól rakd meg bazsalikommal, így kevésbé fog feltűnni, hogy nincs a tányérodon hús.