Marics Peti
Azt hihetnénk: a túlsúly az túlsúly, függetlenül attól, hány évesek is vagyunk. Ez azonban nem igaz, mert szinte minden ember számára másféle diéta jelenti az ideális megoldást. Egy dolog azonban közös: a fogyókúra legfontosabb része huszonévesnél és ötvenesnél egyaránt az akarat.
A túlsúly és az elhízás sajnos világszerte egyre nagyobb problémát jelent, és manapság minden korosztályt érint. Magyarországon szinte minden második ember elhízási problémákkal küzd. Talán ez az oka, hogy alig akad olyan ember – legyen az húsz- vagy ötvenéves –, aki legalább egyszer ki ne próbált volna valamilyen fogyókúrát. Kinek ez jön be, kinek az, egy dolgot azonban érdemes mindig szem előtt tartani: a kampányszerű, szélsőséges kúrák sokszor felrúgják a kiegyensúlyozott táplálkozás alapszabályait, hosszú távon nem hatékonyak, s akár még az egészségünkre is veszélyt jelenthetnek. Éppen ezért nem mindegy, hogy bizonyos életkorokban melyik útját választjuk a testtömeg csökkentésének! Ha hosszú távú eredményre vágyunk, fontos, hogy megfogalmazzuk magunkban, mit is akarunk elérni egy-egy diétával, s hogy kitartóak legyünk és kontrolláljuk magunkat. Tudatosan és megfelelő szakmai segítség mellett meg lehet változtatni az életmódunkat, így boldog és sikeres huszonévesek, kiegyensúlyozott harmincas-negyvenes családanyák, vagy fiatalos ötvenes hölgyek lehetünk.
Személytől és életkortól függően mindenkinek más és más oka van arra, hogy le akar fogyni. Szinte minden női korosztály számára nagyon fontos a jó megjelenés, hiszen az előnyösebb külső kihat a párválasztásra, a munkavállalásra, a közösségbe való beilleszkedésre. Emellett szerepet kaphatnak érzelmi indokok is: szeretnénk magabiztosabbak lenni, vagy éppen bebizonyítani, hogy képesek vagyunk uralkodni magunkon. Ám egy komolyabb elhízás esetén mindezek mellé már komoly egészségügyi okok is társulhatnak – és ez korosztálytól függetlenül igaz.
horkolás, izzadás, nehéz légzés, ízületi fájdalmak, menstruációs zavarok, vizeletelcsöppenés, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések, légzési zavarok, nem inzulinfüggő cukorbetegség, bizonyos daganatos megbetegedések, epekőbetegség, vagy akár meddőség is
A fogyókúrás étrend alapszabályai jórészt megegyeznek az egészséges táplálkozás alapelveivel. A szervezetünknek mindhárom energiát adó tápanyag-csoportra szüksége van, azaz fehérjét, szénhidrátot és zsírt is naponta kell fogyasztani, ahogy vitaminokat és ásványi anyagokat is. Ideális testalkatunk és egészségünk megőrzése érdekében mindennap együnk gabonaféléket, zöldséget, gyümölcsöt, tejet és/vagy tejtermékeket, húst és/vagy húskészítményeket. Bármilyen diétát választunk, nagyon fontos a folyadékbevitel: naponta 1,5-2 litert kell innunk!
A rendszeres mozgást már az első ráncok feltűnésekor el kell kezdeni – ha eddig még nem tettük. Ez hetente legalább 2 x 1 óra torna, illetve séta, kerékpározás vagy úszás legyen. Érdemes beiratkozni valamilyen tornaklubba, mert együtt könnyebb a mozgás. Legyünk sokat friss levegőn!
A változó korban a szervezet energiaszükséglete 2000-2200 kcal, és mindenféleképpen szükséges a kalciumban, magnéziumban, D-vitaminban gazdag táplálkozás. A lassú, de egyre fokozódó súlygyarapodás oka, hogy testünknek egyre kevesebb energiára van szüksége, mert szervezetünkben az aktív izomzat fokozatosan átalakul passzív zsírszövetté. Nagyon fontos, hogy a hízás elkerülése érdekében megfelelő mennyiségű mozgással ellensúlyozzuk ezt az átalakulást. A fel nem használt energia ugyanis zsírszövet formájában raktározódik, ami előszeretettel helyezkedik el a „kényes” pontokon, a csípők, a has és a far környékén.
A csontritkulás sok nő legkellemetlenebb panasza a változó korban. Ilyenkor a csontok anyagának mésztartalma csökken, s a csontok törékennyé válnak. Idősebb korban – a petefészek-hormon termelődésének megszűnése miatt – a kalcium kevésbé épül be a csontokba, és kialakul a csontritkulás. De ez ellen is fölvehetjük a harcot, ha helyesen táplálkozunk, és rendszeresen mozgunk!
Érdemes áttérni a zsírszegény, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, teljes értékű vegyes étrendre. Ez azt jelenti, hogy táplálékunkkal naponta legfeljebb 20 % zsírt, sok gyümölcsöt, salátát, zsírszegény tejterméket, sovány húst, sok tengeri halat és teljes kiőrlésű gabonaszármazékokat fogyasszunk. Rendszeresen együnk zsírszegény tejet, sovány kefirt vagy joghurtot a csontritkulás megelőzése érdekében. A tejtermékek rendkívül gazdagok kalciumban, ezért kimondottan „csontbarát” tápláléknak tekinthetők.
Mire ügyeljünk az élet derekán?
csökkenteni kell:
fokozzuk: