Létrehozva: 2022.02.23.

Minden életkorban máshogy kell diétázni?

Azt hihetnénk: a túlsúly az túlsúly, függetlenül attól, hány évesek is vagyunk. Ez azonban nem igaz, mert szinte minden ember számára másféle diéta jelenti az ideális megoldást. Egy dolog azonban közös: a fogyókúra legfontosabb része huszonévesnél és ötvenesnél egyaránt az akarat.

Szerző ripost

 

A túlsúly és az elhízás sajnos világszerte egyre nagyobb problémát jelent, és manapság minden korosztályt érint. Magyarországon szinte minden második ember elhízási problémákkal küzd. Talán ez az oka, hogy alig akad olyan ember – legyen az húsz- vagy ötvenéves –, aki legalább egyszer ki ne próbált volna valamilyen fogyókúrát. Kinek ez jön be, kinek az, egy dolgot azonban érdemes mindig szem előtt tartani: a kampányszerű, szélsőséges kúrák sokszor felrúgják a kiegyensúlyozott táplálkozás alapszabályait, hosszú távon nem hatékonyak, s akár még az egészségünkre is veszélyt jelenthetnek. Éppen ezért nem mindegy, hogy bizonyos életkorokban melyik útját választjuk a testtömeg csökkentésének! Ha hosszú távú eredményre vágyunk, fontos, hogy megfogalmazzuk magunkban, mit is akarunk elérni egy-egy diétával, s hogy kitartóak legyünk és kontrolláljuk magunkat. Tudatosan és megfelelő szakmai segítség mellett meg lehet változtatni az életmódunkat, így boldog és sikeres huszonévesek, kiegyensúlyozott harmincas-negyvenes családanyák, vagy fiatalos ötvenes hölgyek lehetünk.

Fotó: Shutterstock

 

Mit szeretnénk 20, 30 és 50 évesen?

Személytől és életkortól függően mindenkinek más és más oka van arra, hogy le akar fogyni. Szinte minden női korosztály számára nagyon fontos a jó megjelenés, hiszen az előnyösebb külső kihat a párválasztásra, a munkavállalásra, a közösségbe való beilleszkedésre. Emellett szerepet kaphatnak érzelmi indokok is: szeretnénk magabiztosabbak lenni, vagy éppen bebizonyítani, hogy képesek vagyunk uralkodni magunkon. Ám egy komolyabb elhízás esetén mindezek mellé már komoly egészségügyi okok is társulhatnak – és ez korosztálytól függetlenül igaz.

Az elhízás kellemetlen tünetei:

horkolás, izzadás, nehéz légzés, ízületi fájdalmak, menstruációs zavarok, vizeletelcsöppenés, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések, légzési zavarok, nem inzulinfüggő cukorbetegség, bizonyos daganatos megbetegedések, epekőbetegség, vagy akár meddőség is

Amit mindenkinek tudnia kell

A fogyókúrás étrend alapszabályai jórészt megegyeznek az egészséges táplálkozás alapelveivel. A szervezetünknek mindhárom energiát adó tápanyag-csoportra szüksége van, azaz fehérjét, szénhidrátot és zsírt is naponta kell fogyasztani, ahogy vitaminokat és ásványi anyagokat is. Ideális testalkatunk és egészségünk megőrzése érdekében mindennap együnk gabonaféléket, zöldséget, gyümölcsöt, tejet és/vagy tejtermékeket, húst és/vagy húskészítményeket. Bármilyen diétát választunk, nagyon fontos a folyadékbevitel: naponta 1,5-2 litert kell innunk!

Soha nem késő elkezdeni

A rendszeres mozgást már az első ráncok feltűnésekor el kell kezdeni – ha eddig még nem tettük. Ez hetente legalább 2 x 1 óra torna, illetve séta, kerékpározás vagy úszás legyen. Érdemes beiratkozni valamilyen tornaklubba, mert együtt könnyebb a mozgás. Legyünk sokat friss levegőn! 

Fotó: Pixabay.com

A változó korban különösen oda kell figyelni

A változó korban a szervezet energiaszükséglete 2000-2200 kcal, és mindenféleképpen szükséges a kalciumban, magnéziumban, D-vitaminban gazdag táplálkozás. A lassú, de egyre fokozódó súlygyarapodás oka, hogy testünknek egyre kevesebb energiára van szüksége, mert szervezetünkben az aktív izomzat fokozatosan átalakul passzív zsírszövetté. Nagyon fontos, hogy a hízás elkerülése érdekében megfelelő mennyiségű mozgással ellensúlyozzuk ezt az átalakulást. A fel nem használt energia ugyanis zsírszövet formájában raktározódik, ami előszeretettel helyezkedik el a „kényes” pontokon, a csípők, a has és a far környékén.

Diétával a csontritkulás is megelőzhető!

A csontritkulás sok nő legkellemetlenebb panasza a változó korban. Ilyenkor a csontok anyagának mésztartalma csökken, s a csontok törékennyé válnak. Idősebb korban – a petefészek-hormon termelődésének megszűnése miatt – a kalcium kevésbé épül be a csontokba, és kialakul a csontritkulás. De ez ellen is fölvehetjük a harcot, ha helyesen táplálkozunk, és rendszeresen mozgunk! 

Érdemes áttérni a zsírszegény, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, teljes értékű vegyes étrendre. Ez azt jelenti, hogy táplálékunkkal naponta legfeljebb 20 % zsírt, sok gyümölcsöt, salátát, zsírszegény tejterméket, sovány húst, sok tengeri halat és teljes kiőrlésű gabonaszármazékokat fogyasszunk. Rendszeresen együnk zsírszegény tejet, sovány kefirt vagy joghurtot a csontritkulás megelőzése érdekében. A tejtermékek rendkívül gazdagok kalciumban, ezért kimondottan „csontbarát” tápláléknak tekinthetők.

Mire ügyeljünk az élet derekán?

  • több rendszeres testedzés
  • a dohányzás abbahagyása vagy erőteljes csökkentése
  • a táplálkozási szokások tudatos megváltoztatása

csökkenteni kell:

  • a kalória bevitelt
  • a koffeintartalmú italok fogyasztását
  • az alkoholos italok fogyasztását

fokozzuk:

  • a kalciumbevitelt
  • a folyadékbevitelt (napi 2 liter folyadékfogyasztás javasolt, pl. ásványvíz, gyümölcslé)
  • a B6-vitamint a jó alvás és az idegrendszer érdekében kell enni (fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű kenyér, barna rizs, zabpehely, zabkorpa ajánlott)
  • naponta sétáljunk szabad levegőn

     

Szerző ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

YESSS

Ez a bikini lesz a nyár legnagyobb divatja

YESSS

Zseniális melltartó trükk: hogy ez miért nem jutott eddig eszedbe?

YESSS

A fehér tornacipőnek lőttek, ez a lapos topánka lesz tavasszal a divat

YESSS

Fura farmer lesz a tavaszi divat, vigyázz vele!

YESSS

Csodaszép körmökkel várhatod a Valentin napot: itt az idei divat!

YESSS

Így hord az év divatszínét, őrület, mennyire fiatalít!

TESTFACTOR

„Azt sem tudtam elviselni, ha lefotóznak” – 33 kiló fogyás után talált magára Adrienn