Tele a hűtő maradék gyümölccsel? 10 perc alatt finom süti lehet belőle!
Kicsit megpuhult a hűtőben a maradék gyümölcs? Ki ne dobd, inkább használd fel! Ez a finom gyümölcsös süti az egész család napját feldobja majd. Ráadásul alig pár percedbe kerül a finomság elkészítése.
Nem ették meg a gyerekek a gyümölcsöt, és már kezd puhulni? Ha már kicsit szottyadttá vált, de még nem romlott, eszedbe ne jusson pazarlóan kidobni! Rejtsd el a sütiben, így még a válogatós családtagok sem fogják visszautasítani! A kevert gyümölcsös süti nagy előnye, hogy minden maradék gyümölcsöt fel tudsz hozzá használni – akár vegyesen is -, és messze nem olyan macerás az elkészítése, mint a piskótáé. Csak bekevered a tésztát, rászórod a gyümölcsöt, megsütöd, és máris az asztalon illatozik a finom gyümölcsös süti, amelynek senki sem tud ellenállni.
Lássuk, hogyan tudod kihozni a legjobbat a maradék gyümölcsből! Az egyetlen titok, hogy mindent ugyanazzal a 2,5 – 3 dl-es bögrével mérj. Ha kisebb adagot sütsz, akár a joghurtos poharat is használhatod a méréshez, a lényeg, hogy minden hozzávalót ugyanazzal az űrmértékkel mérj.
Maradékmentő gyümölcsös süti
Hozzávalók:
30-40 dkg maradék gyümölcs: szilva, alma, körte, barack, szőlő, vagy ami épp van otthon
2 bögre liszt (ha egészségesebb sütit szeretnél, a liszt felét cseréld le teljes kiőrlésű lisztre)
1 bögre cukor
1 bögre tej, joghurt, vagy kefir
1 bögre napraforgóolaj
Fél bögre apróra vágott dió vagy mazsola (elhagyható)
Egy citrom reszelt héja (elhagyható)
2 tojás
1 csomag sütőpor
Így készítsd el:
Készítsd elő a gyümölcsöt: vágd apróra, a szőlőszemeket felezd meg. Szórd meg egy kis cukorral és fahéjjal, majd tedd félre.
Keverd össze robotgéppel a folyékony hozzávalókat: konyhai robotgéppel dolgozd össze a tojást, a tejet és az olajat alaposan, míg egynemű masszát nem kapsz.
Keverd össze a száraz hozzávalókat: a sütőport keverd hozzá a liszthez, majd add hozzá a cukrot és a reszelt citromhéjat.
A száraz hozzávalókat, vagyis a lisztes-cukros keveréket kanalanként add hozzá a nedvesekhez, és lassanként, alaposan dolgozd össze vele konyhai robotgéppel. Ha mazsolával vagy dióval gazdagítod a gyümölcsös süti tésztáját, keverd bele azt is alaposan.
Bélelj ki egy tepsit vagy agy tortaformát sütőpapírral, öntsd bele a gyümölcsös süti tésztáját, és a tetején terítsd el egyenletesen a fahéjas-cukros gyümölcsöt.
Muffinsütőben is megsütheted, ilyenkor a gyümölcsöt egyszerűen keverd bele a tésztába, és oszd el a kivajazott, vagy muffinpapírral kikent muffinsütő mélyedéseiben. Tűpróbálig süsd.