Létrehozva: 2021.01.01.

Kell-e vakcina, ha átestél a koronavírus-fertőzésen?

A kutatások állása szerint most úgy tudjuk, hogy aki átesett a koronavírus-fertőzésen, az egy ideig védett a betegség ellen. De akkor az azt is jelenti, hogy semmi szüksége vakcinára?

Szerző Horváth Gabi

Az orvosok még vizsgálják, hogy alakul a betegség lezajlása után a védettség. A kutatások jelen állása szerint az antitestek szintje a betegségből való kilábalás után pár hónappal meredeken csökkenni kezd, különösen akkor, ha a betegség tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel zajlott le. Vagyis újra lehet fertőződni, de azt még nem tudjuk biztosan, mikor.

Fotó: Pixabay.com

Ebből az következne, hogy aki épp most esett át a koronavírus-fertőzésen, annak lehet, hogy pár hónapig még nincs akkora szüksége a vakcinára. Aki azonban már régen, esetleg épp a tavaszi hullám során kapta el a betegséget, az a legjobb, ha beoltatja magát, amint lehet.

Dr. Onyema Ogbuagu, az amerikai Yale egyetem orvosi karának infektológusa szerint a nemrég lezajlott betegség minden valószínűség szerint pár hónapra maga is immunitást alakít ki az emberekben. Azt nem tudjuk, pontosan meddig védett a gyógyult beteg a koronavírus-fertőzés ellen, de az eddigi tapasztalatok szerint aki újrafertőződött, annál több mint 3-4 hónap telt el az első és a második betegség között. Ebből következik az is, hogy akinél viszont régen zajlott le a betegség, annak szüksége lehet az oltásra, hiszen már bármikor újra fertőződhet. Dr. Ogbuagu szerint aki már legalább három-négy hónapja átesett a betegségen, annak mindenképpen ajánlaná az oltást, különösen akkor, ha a fertőzés enyhe tünetek mellett zajlott le.

Fotó: Pixabay.com

Bár minden kétséget kizáró bizonyítékok egyelőre erre sincsenek, a kutatók azt feltételezik, hogy a vakcinával elért védettség erősebb, és hosszabban tartó lesz, mint amit a betegség lezajlása kialakít. Ezt a feltételezést azonban még ellenőrizni kell.

Mivel a vakcinák beadása több országban is most kezdődött el, egyelőre még nem vizsgálták behatóan, milyen válasz alakul ki a korábbi fertőzöttek szervezetében az oltásra. A Pfizer vakcinájának vizsgálata során nem alakítottak ki külön vizsgálati csoportot a gyógyult fertőzöttekből, de a vizsgálat során azonosították a résztvevők egy olyan csoportját, akiknek a szervezetében felfedezték a korábbi fertőzésre utaló antitesteket. Esetükben a vakcina ugyanolyan biztonságosnak bizonyult, mint a betegségen át nem esetteknél.

A kutatók feltételezése szerint ebben az esetben a vakcina elvileg erősítheti is a védettséget. Dr. Ogbuagu szerint azonban arra is van elméleti lehetőség, hogy az oltás mellékhatásai egyes esetekben erősebben léphetnek fel, ha olyan ember kapja meg, akinek már természetes védettsége is van a betegséggel szemben. Ugyanakkor más betegségek, például a gyermekbénulás, a bárányhimlő, vagy az influenza esetén a tapasztalatok szerint a betegségen már átesettek is biztonsággal olthatók.

Kérdés, hogy érdemes-e széles körben antitest-teszteket végezni oltás előtt annak eldöntésére, hogy átesett-e az illető a betegségen. Dr. Ogbuagu szerint ez valószínűleg nem szükséges, és nagy tömegben nem is megvalósítható, hacsak nem tárnak fel arra a közeljövőben bizonyítékokat, hogy az oltás komolyabb mellékhatásokat okoz a betegségen már átesetteknél. Az eddigi tapasztalatok szerint azonban ezt nem tartják valószínűnek.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

magyarnemzet.hu

Marozsán Fábián elképesztő bravúrja a Grand Slam-elődöntős ellen + videó

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

travelo.hu

Különleges, ám rendkívül mérgező növény nyílik a Hortobágyon és erdeinkben

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Fülöp herceg az első pillanattól óva intette a királyságot Meghantől

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

YESSS

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt

YESSS

Egyetlen farmerben járnak idén nyáron a francia nők, válaszd ezt te is!

YESSS

Nagy visszatérő: ez a farmer lesz a tavasz befutója

YESSS

Idén nyáron öltözz Nanushkába! Ezek lesznek a legmenőbb darabok

YESSS

Felrobbant a TitkTok, ez lesz 2024 legdivatosabb hajszíne! Vigyázz, ha tényleg kipróbálod

YESSS

Itt az új mikrotrend: figyeld a tornacipőt!

YESSS

Katalin hercegné bájosan mutatja meg a friss divatot

YESSS

Ez a bikini lesz a nyár legnagyobb divatja