Létrehozva: 2020.12.21.

Így lesz tökéletes az egészben sütött libamáj

Nem éppen olcsó finomság a libamáj, de ha az ember egyszer engedheti meg magának egy évben, az az alkalom a karácsony legyen!

Nem véletlenül lengi körül a libamájat egyfajta gasztrokultusz, ugyanis tényleg egy kivételesen finom étekről van szó. Különösebb fűszerezés nélkül is fantasztikus az íze, és óvatosan átsütve, kellemesen puhán szinte elomlik a szájban...

Nem kell belőle sok, elég néhány falat, hogy az ember megtapasztalja és tényleg kiélvezze ezt a kulináris csodát. Ráadásul nem kell cifrázni, nem kell hozzá bonyolult köret vagy szósz, legegyszerűbb módszer, ha saját zsírjában kisütjük és kenyérrel kínáljuk. Tökéletes előétel karácsonykor! Ebben a formában egyetlen libamáj akár egy 10 fős családnak is elég. Ha pedig innen nézzük, máris sokkal barátságosabb az ára...

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Greiner Dóra (@greinart) által megosztott bejegyzés

HOZZÁVALÓK:

A máj előkészítéséhez

1 db kb. 50 dkg libamáj (kb. 4.000 Ft)

1 l tej

A sütéshez

1 kg libazsír

1 fej lila hagyma

3 gerezd fokhagyma

ÍGY KÉSZÍTSD:

1. A májat áztassuk egy napra annyi hideg tejbe, amennyi ellepi. (Ha nem lepi el, félidőben fordítsuk át.)

A tejtől gyönyörű világos színe lesz a májnak. Fotó: Ripost

2. Liba testhájból olvasszuk ki a libazsírt, a mellesleg keletező töpörtyűt sózzuk be. A zsírt hagyjuk kicsit hűlni, amikor eléri kb. a 60 fokot a hőmérséklete, ismét gyújtsunk alá, de gyenge lángot használjunk.

3. Emeljük ki a májat a tejből, töröljük szárazra.

4. Tegyük a hagymát és a fokhagymagerezdeket a zsírba, majd óvatosan eresszük bele a libamájat is.

A zsír kezdetben habosodhat, de nem kell megijedni. A habot egy szűrővel óvatosan távolítsuk el. Fotó: Ripost

5. Várjuk meg, míg felforr a zsír, majd néhány percen után kapcsoljuk le a lángot. Hagyjuk 20 percig hűlni a zsírban a májat. Még kétszer ismételjük meg a műveletet (melegítés-pihentetés) majd hagyjuk a májat a zsírban kihűlni.

6. Ha kihűlt, tegyük át egy mély tálba a májat. A zsírt melegítsük vissza és átszűrve öntsük rá a libamájra.

 

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Attila Krikovszky (@gastronote.eu) által megosztott bejegyzés

Libazsír készítése

Vegyünk szép fehér színű, jó illatú libatesthájat. Vágjuk kisebb darabokra, vastag falú edényben közepes lángon, hagyjuk kiolvadni. Ügyeljünk arra, hogy ne égjen meg, de a zsírból párologjon el minden víztartalom. Szűrjük le.

A libamáj titka Sose süssük erős lángon és ne hagyjuk magára a tűzhelyen! Nem szabad, hogy a libamáj túlságosan átforrósodjon! Akkor lesz optimális a végeredmény, ha készítés közben a máj maghőmérséklete soha nem megy 60 fok fölé. Tehát azért kell játszani a szakaszos hőadagolással, hogy ez megvalósuljon.

Csak óvatosan!

Minderre azért van szükség, mert a libamáj zsírtartalma viszonylag magas, hirtelen hőhatásra egyszerűen kiolvad. Aki nem kellően óvatos sütéskor, könnyen azon kaphatja magát, hogy drága pénzen vett libamája hirtelen felére zsugorodott.

 

 

TIPP:

Cserép-, porcelán- vagy üvegedényben hűvös helyen tároljuk, fénytől óvjuk.

A sült libamáj rendkívül komplex ízvilágú, a sós és édeskés is egyszerre. Épp ezért nagyon jól harmonizálnak vele az aszalt gyümölcsök (például füge vagy körte) és a különleges lekvárok (például birsalma, füge). Tehetünk mellé gyöngyhagymaszemeket vagy lilahagyma lekvárt, néhány rukkolalevél pedig üdítően feldobja majd ezt a csodás kombinációt. Sok sikert hozzá!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek