RETRO RÁDIÓ

Így lesz tökéletes az egészben sütött libamáj

Így lesz tökéletes az egészben sütött libamáj
D.K.
Szerző
D.K.
Létrehozva2020. 12. 21. 10:10

Nem éppen olcsó finomság a libamáj, de ha az ember egyszer engedheti meg magának egy évben, az az alkalom a karácsony legyen!

Nem véletlenül lengi körül a libamájat egyfajta gasztrokultusz, ugyanis tényleg egy kivételesen finom étekről van szó. Különösebb fűszerezés nélkül is fantasztikus az íze, és óvatosan átsütve, kellemesen puhán szinte elomlik a szájban...

Nem kell belőle sok, elég néhány falat, hogy az ember megtapasztalja és tényleg kiélvezze ezt a kulináris csodát. Ráadásul nem kell cifrázni, nem kell hozzá bonyolult köret vagy szósz, legegyszerűbb módszer, ha saját zsírjában kisütjük és kenyérrel kínáljuk. Tökéletes előétel karácsonykor! Ebben a formában egyetlen libamáj akár egy 10 fős családnak is elég. Ha pedig innen nézzük, máris sokkal barátságosabb az ára...

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Greiner Dóra (@greinart) által megosztott bejegyzés

HOZZÁVALÓK:

A máj előkészítéséhez

1 db kb. 50 dkg libamáj (kb. 4.000 Ft)

1 l tej

A sütéshez

1 kg libazsír

1 fej lila hagyma

3 gerezd fokhagyma

ÍGY KÉSZÍTSD:

1. A májat áztassuk egy napra annyi hideg tejbe, amennyi ellepi. (Ha nem lepi el, félidőben fordítsuk át.)

A tejtől gyönyörű világos színe lesz a májnak. Fotó: Ripost

2. Liba testhájból olvasszuk ki a libazsírt, a mellesleg keletező töpörtyűt sózzuk be. A zsírt hagyjuk kicsit hűlni, amikor eléri kb. a 60 fokot a hőmérséklete, ismét gyújtsunk alá, de gyenge lángot használjunk.

3. Emeljük ki a májat a tejből, töröljük szárazra.

4. Tegyük a hagymát és a fokhagymagerezdeket a zsírba, majd óvatosan eresszük bele a libamájat is.

A zsír kezdetben habosodhat, de nem kell megijedni. A habot egy szűrővel óvatosan távolítsuk el. Fotó: Ripost

5. Várjuk meg, míg felforr a zsír, majd néhány percen után kapcsoljuk le a lángot. Hagyjuk 20 percig hűlni a zsírban a májat. Még kétszer ismételjük meg a műveletet (melegítés-pihentetés) majd hagyjuk a májat a zsírban kihűlni.

6. Ha kihűlt, tegyük át egy mély tálba a májat. A zsírt melegítsük vissza és átszűrve öntsük rá a libamájra.

 

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Attila Krikovszky (@gastronote.eu) által megosztott bejegyzés

Libazsír készítése

Vegyünk szép fehér színű, jó illatú libatesthájat. Vágjuk kisebb darabokra, vastag falú edényben közepes lángon, hagyjuk kiolvadni. Ügyeljünk arra, hogy ne égjen meg, de a zsírból párologjon el minden víztartalom. Szűrjük le.

A libamáj titka Sose süssük erős lángon és ne hagyjuk magára a tűzhelyen! Nem szabad, hogy a libamáj túlságosan átforrósodjon! Akkor lesz optimális a végeredmény, ha készítés közben a máj maghőmérséklete soha nem megy 60 fok fölé. Tehát azért kell játszani a szakaszos hőadagolással, hogy ez megvalósuljon.

Csak óvatosan!

Minderre azért van szükség, mert a libamáj zsírtartalma viszonylag magas, hirtelen hőhatásra egyszerűen kiolvad. Aki nem kellően óvatos sütéskor, könnyen azon kaphatja magát, hogy drága pénzen vett libamája hirtelen felére zsugorodott.

 

 

TIPP:

Cserép-, porcelán- vagy üvegedényben hűvös helyen tároljuk, fénytől óvjuk.

A sült libamáj rendkívül komplex ízvilágú, a sós és édeskés is egyszerre. Épp ezért nagyon jól harmonizálnak vele az aszalt gyümölcsök (például füge vagy körte) és a különleges lekvárok (például birsalma, füge). Tehetünk mellé gyöngyhagymaszemeket vagy lilahagyma lekvárt, néhány rukkolalevél pedig üdítően feldobja majd ezt a csodás kombinációt. Sok sikert hozzá!

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.