tóth gabi
Az ősz és a tél egyik nagy kedvence az élénkvörös színű cékla. Kevesen tudják, hogy ez a zöldség nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Megmutatjuk, miért!
A cékla a bétacianin nevű vegyületnek köszönheti erőteljes színét. Ez a vegyület viszont erőteljes rákmegelőző hatásáról is ismert, így a téli finomság segíthet a vastagbél-, a máj- és a bőrrák megelőzésében. Kalóriaszegény zöldség lévén a cékla a fogyókúrázókat is támogatja céljuk elérésében, ráadásul hatóanyagai segítenek a szírégetésben és a máj méregtelenítésében. Nitrát-tartalma csökkenti a vérnyomást, ugyanakkor javítja a test oxigénfelhasználását, így sportolás közben később fáradsz el.
Vas-és folsav-tartalma a vérszegénység megelőzésében játszhat szerepet, C-vitaminja pedig az immunrendszer és a bőr állapotát javítja. Kevesen tudják erről a zöldségről, milyen erőteljes gyulladáscsökkentő hatással bír. A cékla antioxidánsai, valamint a betain nevű hatóanyaga segít enyhíteni a szervezet gyulladásos folyamatait, így számos betegség megelőzésében jeleskedik. Egyedül a kalcium-oxalát vesekőre hajlamosaknak kell vigyázniuk vele, mivel sok oxálsavat tartalmaz, így segítheti a vesekő kiújulását.
A céklát nem csak savanyúságként fogyaszthatod, hanem finom mártogatósként is.
Hozzávalók:
Így készítsd el: