Évek óta véres terror a nyugat-európai karácsonyi vásárokon

POLITIK
Létrehozva: 2020.10.06.

Így védi az egészségedet egész télen ez az egyszerű zöldség

Az ősz és a tél egyik nagy kedvence az élénkvörös színű cékla. Kevesen tudják, hogy ez a zöldség nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Megmutatjuk, miért!

Szerző Horváth Gabi

A cékla a bétacianin nevű vegyületnek köszönheti erőteljes színét. Ez a vegyület viszont erőteljes rákmegelőző hatásáról is ismert, így a téli finomság segíthet a vastagbél-, a máj- és a bőrrák megelőzésében. Kalóriaszegény zöldség lévén a cékla a fogyókúrázókat is támogatja céljuk elérésében, ráadásul hatóanyagai segítenek a szírégetésben és a máj méregtelenítésében. Nitrát-tartalma csökkenti a vérnyomást, ugyanakkor javítja a test oxigénfelhasználását, így sportolás közben később fáradsz el.

Fotó: Pixabay.com

Vas-és folsav-tartalma a vérszegénység megelőzésében játszhat szerepet, C-vitaminja pedig az immunrendszer és a bőr állapotát javítja. Kevesen tudják erről a zöldségről, milyen erőteljes gyulladáscsökkentő hatással bír. A cékla antioxidánsai, valamint a betain nevű hatóanyaga segít enyhíteni a szervezet gyulladásos folyamatait, így számos betegség megelőzésében jeleskedik. Egyedül a kalcium-oxalát vesekőre hajlamosaknak kell vigyázniuk vele, mivel sok oxálsavat tartalmaz, így segítheti a vesekő kiújulását.

A céklát nem csak savanyúságként fogyaszthatod, hanem finom mártogatósként is.

Cékla-hummusz

Fotó: Pixabay.com

Hozzávalók:

  • 2-3 közepes fej cékla
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • kevés olívaolaj
  • Só, bors, kakukkfű, kömény
  • 1-2 teáskanál tahini (szezámkrém) – elhagyható
  • 1-2 teáskanál citromlé és/vagy borecet
  • Így készítsd el:

    Fotó: Pixabay.com

  • A körülbelül azonos nagyságú céklákat fűszerezd olívaolajjal, sóval, kakukkfűvel és csomagold alufóliába. A sütőben, magas hőfokon süsd puhára körülbelül fél-egy óra alatt.
  • Dörzsöld le vagy hámozd le a cékla héját. Majd a céklát turmixold össze.
  • Most jön a hummusz ízesítése: tegyél hozzá kevés olívaolajat, sót, borsot, őrölt köményt és fokhagymát ízlés szerint. A cékla édeskés ízét kevés citromlével, borecettel vagy sima ecettel ellensúlyozd. Végül pedig adj hozzá egy kis tahinit (szezámkrémet), de ez el is maradhat.
  • Tálald nyers zöldségekkel, pitával, pirítóssal. Pár napig eltarthatod a hűtőben.
  • Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek