tóth gabi
Unod a főzést, és szeretnél ételt rendelni otthonra? Az éttermek többsége vállalja a házhoz szállítást, de vajon biztonságos-e így vacsorázni? Mit tehetsz, hogy az legyen?
Az éttermek bezártak, de a többségük a válsághelyzetben átállt az ételek házhoz szállítására. Így elvben nincs akadálya, hogy most is élvezd a kedvenc éttermed ízeit. Az orvosok szerint azonban néhány alapszabályt be kell tartanod, hogy biztonságban falatozhass.
Az ételszállításra is vonatkozik, hogy a futárral is maradjatok egymástól legalább két méter távolságra. A kiszállításnál is működik az érintkezés nélküli házhoz szállítás, amikor a futár az ajtó előtt hagyja az ételt, te pedig akkor mész ki érte, amikor ő már elment. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel! És természetesen viselj maszkot, illetve lehetőség szerint kesztyűt is, amikor kimész az ételért.
Az esetek túlnyomó többségében fizethetsz a rendelésnél, az interneten keresztül. Amennyire lehet, kerüld a készpénz használatát, fizess kártyával. Ha megteheted, írass hozzá a számlához egy kis borravalót is – így segítesz az étteremnek a fennmaradásban.
Bár eddig nincs adat arról, hogy a vírus az ételekkel vagy az ételek csomagolásával terjedt volna, jó, ha tudod, hogy a papíron és a műanyagon is órákig, vagy akár napokig is fertőzőképes marad a kórokozó. Épp ezért, amit csak lehet, törölj át fertőtlenítő kendővel, amikor megérkezik, és minél hamarabb szabadulj meg a csomagolástól, és az étellel érkezett szalvétától is. Utána moss kezet alaposan, legalább 20 másodpercig szappanos vízzel.
Tedd a rendelt ételt a sütőbe vagy a mikróba, hogy újraforrósodjon. A mikróban melegedjen 2-3 percig, a hagyományos sütőben pedig 180 fokon süljön 10 percig, hogy az esetleges kórokozók, amelyek belekerülhettek, biztosan elpusztuljanak. Miközben melegszik, moss újból kezet. Csak ezután tálalj!