TÜZELŐÁLLÁS

Szerző (s)

Létrehozva: 2024.06.21.

Kozák Danuta drámája, emiatt bukja az olimpiát a bajnoknő

Sokan meglepődtek, amikor a hatszoros olimpiai aranyérmes Kozák Danuta kimaradt a párizsi női olimpiai kajakválogatottból. Az ötkarikás játékok magyar királynőjének a sorsa egyetlen versenyen múlott.

A hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta nélkül utazik a magyar női kajakválogatott a párizsi játékokra. Mindez csak első olvasatra meglepő, a 37 esztendős klasszis nem felelt meg a honi válogatási követelményeknek. Az sem segített a helyzetén, hogy a szolnoki edzőtáborban kifakadt Csipes Ferenc, a női válogatott világversenyes csapathajói összetételéért felelős szakember ellen.

KOZÁK Danuta
Danuta nem lesz ott Párizsban Fotó: Kovács Tamás / MTI

Kozák pályafutása azonban így is emlékezetes, hiszen nyert nyári játékokat egyesben, párosban és négyesben, a magyar sportolók közül a legtöbb aranyat szerezte az olimpián, ráadásul 15 világ- és 17 Európa-bajnoki első helye is unikumnak számít. 

A női válogatott egykori szövetségi mestere, Fábiánné Rozsnyói Katalin érthetőnek nevezi a szövetségi elnökségi döntést.

- Való igaz, Kozák Danuta eddigi világversenyes szereplése kimagasló sportteljesítmény, de ne feledjük: azzal, hogy a sorsdöntő egyéni válogatón az egyéniben mindössze 6. helyen ért célba, nem felelt meg a válogatási követelményeknek – nyilatkozza Kati néni a Ripostnak. - Azon a bizonyos 500-as futamon nem állított ki magáról előnyös képet. Bebizonyosodott, hogy a hazai mezőnyben többen többet tudnak nála.

A 2018-ban NOB-életműdíjat kiérdemelt szaktekintély kiemeli: Kozák pályafutása akkortól ívelt felfelé, amikor a női válogatott csoportjában együtt készült Kovács Katalinnal, Medveczky Krisztinával és Szabó Gabriellával, tőlük ugyanis rengeteget elleshetett.

Kozák egyébként abban bízott, hogy Csipes Tamarával ő indul Párizsban K-2 500 méteren, ám végül Csipessel páros hajóban Gazsó Dóra lapátol együtt. Az olimpiai négyesben Csipes, Gazsó és Fojt Sára mellé negyedikként Pupp Noémi vagy Lucz Anna kerül. Szerdán Szolnokon két úgymond szétlövést rendeznek K-4 500-on, az egyikben Pupp, a másikban pedig Lucz ül hajóba.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek