TÜZELŐÁLLÁS

Szerző Ripost

1 hónapja

Kiderült, magyar vagy kínai válogatottak lesznek-e a Liu testvérek

Kínába tartanak imádott edzőjükkel, de vajon csatlakoznak-e a kínai válogatotthoz is édesapjuk révén második hazájukban?

Miután edzőjük, Csang Csing Lina bejelentette a hazatérését, a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázás két világsztárja, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is Kínába költözik, hogy továbbra is együtt folytassák a 15 éve tartó közös munkájukat.

Shaolin (elöl) és Shaoang edzeni Kínában fog, de...
Shaolin (elöl) és Shaoang edzeni Kínában fog, de...Fotó: MTI

Shaolin és Shaoang hétfőn egyszerre robbantotta a bombahírt az Instagramon, magyarul, angolul – és kínaiul is üzentek:

– 15 év közös munka, sok kihívás, sok nehézség, de még több felejthetetlen pillanat és siker. Lina a sport mellett az életre is nevelt minket, amiért a legnagyobb szeretettel és feltétel nélküli bizalommal állunk hozzá.

Az eddig közösen felépített utat szeretnénk folytatni, ezért úgy döntöttünk, az idei felkészülést is együtt kezdjük el.

Most egy darabig távol leszünk, de természetesen mindenhol aktívak maradunk és hamarosan találkozhattok velünk – írták.

Lina gyerekkoruktól – előbb Kínában, majd 2012-től egy évtizeden át Magyarországon – egyengette a testvérpár útját a sportág csúcsaiig. 5000 méteres váltóban mindketten 2018-ban, Pjongcsangban lettek téli olimpiai bajnokok, majd egy sor világbajnoki és Európa-bajnoki arany után, az idei pekingi ötkarikás játékokon Shaoang egyéniben is nyert 500-on. Az olimpia után a friss bajnok a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában beleszállt a Magyar Olimpiai Bizottság – azóta leváltott – főtitkárába és csapatvezetőjébe. Mint mondta, szinte semmilyen segítségre nem számíthattak a vezetőktől. Ez sokak szerint a testvérpár országváltása mellett szólhatna, de azóta nagy változások történtek a MOB élén (Gyulay Zsolt az új elnök, Fábián László a főtitkár), és a szervezet megújulása remélhetőleg megnyugtatta Liuékat.

A Liu fiúkat Budapesten hozta világra magyar édesanyjuk, de gyerekkorukban már éltek és edzettek Kínában. Shaolin 12, Shaoang 9 éves volt, amikor apjuk a hazájába vitte őket, hogy ott kitanulják a rövid pályás gyorskorcsolya minden csínját-bínját. Azóta, 2007-től Lina az edzőjük, aki az utóbbi tíz évben Magyarországon dolgozva vezette őket a sportág csúcsára, most viszont hazatért a kínai válogatott edzőjének – ők pedig követik.

A Kínában is népszerű, komoly ottani szponzori háttérrel rendelkező korisoknak a szabályzat szerint egy évet ki kell(ene) hagyniuk a versenyzésből, hogy utána kínai színekben folytassák a karrierjüket. A terveiket egyelőre nem verték nagydobra, de a honi szövetség megkeresésünkre megerősítette korábbi közleményét, mely szerint Liuék csak edzőtáborozni utaznak Kínába. 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!