Robban a doppingbomba, a világbajnok szerint csapdába csalták az ellenőrök

Eltiltás várhat a férfiak 100 méteres síkfutásának világbajnokára, ugorhat az olimpiája is. Sosem találják, ha ellenőriznék. Szerinte nem is igen keresik.

Újabb doppingellenőrzést mulasztott el Christian Coleman, a férfi 100 méter világbajnoka, akit eltiltás fenyeget, így lemaradhat a jövő évi tokiói olimpiáról.

Háromból kétszer önhibáján kívül vétett a doppingszabályok ellen?
Fotó: Getty Images

A 24 éves amerikai sprinter a Twitter-oldalán közölte, hogy 2019. december 9-én nem volt otthon, amikor az ellenőrök jártak nála, ez pedig egy éven belül a harmadik mulasztása volt – jelentette az MTI:

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) doppingügyekkel foglalkozó szervezete (AIU) később megerősítette a futó bejegyzését, egyúttal jelezte, hogy előzetesen felfüggesztette a versenyzési jogát.

Coleman nem csupán a száraz tényekről informálta követőit, hanem részleteket is közölt, és azzal vádolta meg a doppingellenőröket, hogy szándékosan csapdát állítottak neki. A vágtázó ugyanis állítása szerint a lakásához közel található bevásárlóközpontban volt, amikor tesztelni akarták az otthonában, és rendelkezésre állt volna, ha felhívják telefonon.

„Ne mondják nekem, hogy elmulasztottam az ellenőrzést, ha tudtom nélkül surrantak az ajtómhoz. Amikor kopogtattak, öt percre voltam karácsonyi bevásárláson, de nem hívtak, nem próbáltak elérni”

- írta Coleman, hozzátéve, hogy bármikor kész a mintaadásra. Az atléta azt is jelezte, hogy számlákkal, nyugtákkal tudja bizonyítani, amit állít, és úgy gondolja, pontosan az volt a cél, hogy lemaradjon a mintavételről.

A tavalyi dohai világbajnokságon a 100 méter mellett 4x100 méteren is aranyérmes sprintert közel egy éve is fenyegette eltiltás, ám akkor a három mulasztása a szabályok szerint éppen nem volt egy éven belül, így versenyezhetett a vb-n, a decemberi eset viszont súlyos következményekkel járhat. Coleman azt megelőzően 2019. január 16-án és 2019. április 26-án nem volt elérhető, az egy éven belüli három hiba viszont doppingvétségnek számít és két évre szóló eltiltást vonhat maga után.

Az elkeseredett hangvételű bejegyzésében a futó – aki szerint a három alkalomból kétszer önhibáján kívül nem adott mintát – hangsúlyozta, hogy sohasem doppingolt és ha kell, mostantól karrierje végéig akár naponta is ad mintát, hogy bizonyítsa ártatlanságát.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!