Schmuck Andor
A sztárséf elmondta, mit gondol a manapság divatos főző-vetélkedőkről. Kovács Lázár arról is mesélt, hogy mivel foglalkozik manapság, illetve elmondta, hogy kinek a hatására vált belőle az ország egyik legismertebb séfe.
Kovács Lázár szerint a mostani főzőműsorok inkább show-k, amelyben nem az ételek és azok elkészítése kapja a főszerepet. A sztárszakács arról is mesélt, hogy mivel foglalatoskodik manapság, valamint szóba kerültek a kezdetek is.
„Tavaly nyitottunk egy kávézót a Svábhegyen, a Jókai Klubban. A célunk egy kellemes hangulatú, finom ízvilágú közösségi hely létrehozása és működtetése, ahol nem mellesleg nagyon finom pizzákat is lehet fogyasztani. Ez most a fő csapás iránya, mellette pedig természetesen a konyhai eszközök értékesítése is folyik az online térben” – kezdte Kovács Lázár, aki a Vörösmarty Tavasz házigazdájaként mesélt a rendezvényről is.
„Március 28-án, a Vörösmarty téren megnyitotta kapuit a Vörösmarty Tavasz névre keresztelt hagyományőrző húsvéti vásár, aminek a házigazdája vagyok. Április 21-ig várjuk a látogatókat a rendezvényen, ahol a vidék ízei és hagyományai felköltöznek Budapestre. Van kovács- és tojásfestőműhely, valamint olyan ételkínálat, amelyek a húsvéthoz köthetők. Persze tematizálva, hétről hétre más és más ételeket lehet megkóstolni. Ami még érdekessége a vásárnak, hogy minden hétvégén vannak 2500 forintos egytálételek, illetve 1600 forintért is lehet már étkezni minden vendéglátóegységnél” – mesélt a rendezvényről a gasztro-zseni, aki elmondta véleményét korunk főzős műsorairól is.
Manapság a főzőműsorok inkább show-k. Jobban mondva főzőműsorba csomagolt show-műsorok, már nem a főzésen van feltétlenül a fókusz. Úgy látom, hogy az edukatív főzőműsorok manapság inkább a közösségi média különböző felületein találhatók meg. Aki tanulni szeretne, új recepteket kipróbálni, az most már elsősorban itt keresi a tartalmakat
– monda Lázár Chef, majd így folytatta:
„A kereskedelmi televíziók edukációs és képzési része – szerintem – megszűnt ilyen formában. Sajnálom, hogy nem tudott megmaradni az eredeti formájában, de hát ki kell elégíteni az igényeket és a vetélkedőket jobban szeretik a nézők manapság” – tette hozzá Lázár Chef és elmondta, nagy szenvedélye a televíziózás, ráadásul számára még mindig az a fő médium, mégsem vállalna ilyen jellegű felkéréseket.
Kevesen emlékeznek, de annak idején a hétvégi Receptklubban már mi is próbáltunk hasonló formátumot előállítani, igaz, akkor én voltam a kihívó, de már akkor is zsűri döntött az elkészített ételekről. Manapság annyi mindenben vagyok benne, hogy ha akarnék sem tudnék részt venni egy ilyen műsorban. Nagy szenvedélyem volt a tévézés, remélhetőleg az is marad, de most már nem tudok annyi időt szánni egy-egy ilyen show-műsorra, mint annak idején. Volt legalább 16 évem, ami erről szólt, már nem inspirálna. De számomra még mindig a tévé a top – hiába mondják sokan, hogy az már a múlt
– mondta Kovács Lázár, aki azt is elárulta, hogy ki volt rá akkora hatással, hogy a gasztronómia világában teljesedjen ki.
A sors döntötte el, hogy nem fodrász, hanem szakács lett belőlem. Sokáig hajszobrász akartam lenni, de szakácsnak előbb vettek föl. A fodrászkodás édesanyámtól, a szakácskodás pedig a nagymamámtól eredeztethető. Gyermekként rengeteg időt töltöttem az Alföldön, ott szerettem meg a gasztronómiát és a főzés szeretetét. A vidék íze a mai napig a számban van, azok az ízek, ahogy a nagymamám készítette az ételeket. Ő volt rám a legnagyobb hatással, miatta kezdtem el én is főzni
– mondta büszkeséggel a hangjában a sztárséf.