tóth gabi
A töltött káposzta nagy kedvence a magyaroknak, ám ahogy az énekesnő készíti, az megér egy külön misét. Most Bódi Margó megosztotta velünk is a receptet.
Bódi Margó receptjei igazi kincsnek számítanak, nem véletlenül kapott a nyáron újra főzőműsort az énekesnő. Akkor lapunkkal a cigánylecsó receptjét osztotta meg, amit olvasóink nagyon imádtak, úgyhogy karácsonyra most elhoztuk a szabolcsi töltött káposzta elkészítésének módját. Hogyha valami finomat szeretnél az ünnepi asztalra, ezt mindenképpen próbáld ki, mi biztosak vagyunk benne, hogy a család körbe fog rajongani.
Kezdjük az egyik legfontosabbal, a hozzávalókkal:
Ha a nagybevásárláson túl vagy, akkor neki is kezdhetsz az elkészítésnek. Előre szólunk, nem ötperces munka lesz, de cserébe a család megnyalja majd mind a tíz ujját. Viszont most átadjuk a szót Margónak.
"Azzal kezdek, hogy a darált húst egy tálba rakom, aztán a rizst megmosom, és hozzáadom a húshoz. Ezt követően a hagymákat olajon megpirítom, lehúzom a tűzről, majd pirospaprikával megszórom. Ez ugyebár egy pörkölt alap. Rá is öntöm a húsra és a rizsre. Hozzáadom az egyik sűrített paradicsomot, a sót, a borsot, a vegetát és az összezúzott fokhagymákat. Az egészet kézzel jól összedolgozom" – mondja Margó, majd ezekután jöhet a káposzta. Ennek először a közepét kell kivágni, majd forró, de nem lobogó vízbe kell helyezni fejjel lefelé. Ez azért fontos, mert a forró víztől a levelek leválnak a káposztáról, s mikor megpuhulnak, már szedhetjük is ki őket. Ám ekkor sem ért véget velük a munka:
A levelekről a csumát levágom, a közepénél pedig kétfelé hasítom. Ide rakom bele majd a tölteléket úgy, hogy ilyen tölcsér alakú formákat kapjak. Nem kell túl szorosra tekerni, mert a rizsnek maradjon helye dagadni. Aztán a megmaradt káposztaleveleket laskára, illetve hosszú csíkokra vágom, a fazék aljára lerakom, majd megszórom egy maréknyi apróra vágott szalonnával, és sorban lerakom a töltött káposztákat. Kétsoronként jöhet még szalonna és ezt addig rakom, amíg el nem fogynak. Ezután a fazekat felengedem annyi vízzel, hogy ellepje a káposztákat, aztán mehet is főni
– mondja Margó, ám most jön még egy fontos lépés.
"Mielőtt puhára főne a káposzta, a karikára vágott paradicsomot, paprikát és kaliforniai paprika szeleteket rakok rá, majd a megmaradt egy doboz sűrített paradicsomot kis tálkában forró vízzel elkeverem, és ráöntöm a tetejére. Mehet rá a fedő, és puhulhat tovább. Én a tálalásnál a fazék tetejéről a lecsót leveszem, majd kiszedem a tölteléket a tányérra, és a lecsót mellé rakom" – tette hozzá Margó, aki azt tanácsolja, hogy tejfölt is szolgálj fel a fogás mellé, hogy biztos legyen a siker.