Létrehozva: 2024.08.28.

Ilyen volt ifj. Schobert Norbi első napja a hadseregben

A középső Schobert gyerek megkezdte öthetes katonai kiképzését a Magyar Honvédségnél. Ifj. Schobert Norbi lapunknak adott interjújában az első tapasztalatairól, feladatairól mesélt.

Ifj. Schobert Norbi nemrég óriási bejelentéssel érkezett: csatlakozott a Magyar Honvédség tartalékos katonáihoz. A kiképzés meg is kezdődött, Norbi pedig elmesélte nekünk, hogyan teltek az első napok.

Schobert Norbi Jr.
Schobert Norbi Jr. augusztus közepén írta alá a hivatalos papírokat, miután átesett a kötelező orvosi vizsgálatokon (Fotó: Schöff Gergely / HM Zrínyi Kft.)

Norbi szerint már az első két napon sem tétlenkedtek, első nap kaptak egy elméleti képzést, második nap pedig megkapta az egyenruháját, megmutatták neki a kiképzési helyszíneket és megismerkedett a társaival is.

Először elmondták a tűzvédelmi szabályokat, alap dolgokat, majd mint honvéd kezdhettem el a kiképzést. Azt tanultuk meg legelőször, hogy hogyan kell beállni alakzatba, én az első rajban vagyok, vagyis az első sorban, a negyedik. Az első két raj kezdte meg a feladatokat, például a futást is, 3200 métert kellett futni, abban első lettem. A bemelegítés után volt még fekvőtámasz felmérés, ahol két perc alatt megnézték, mennyit tudok fekvőtámaszozni, illetve felülés is volt párban. A futástól tartottam a leginkább, mert féltem, hogy valaki jobb lesz nálam, de ez valószínűleg csak a bennem lévő maximalizmus miatt jött elő, hogy mindenből a legjobbat akarom kihozni. A többi testnevelés részben is az elsők között teljesítettem.

Elképesztő összetartás van bent

A kiképzés Gödöllőn zajlik, az Magyar Honvédség vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezrednél, ahol a modulok szerinti oktatás során reggel hétre érkeznek és délután négyig, vagy ha elhúzódik fél 5-ig vannak bent. Norbi elárulta, hogy a ruházatra is külön szabályok vonatkoznak:

„Egész nap egyenruhában vagyunk, vagyis katonai nadrágban, bakancsban, pólóban, zubbonyban és Bocskai sapkában. Haza lehet menni egyenruhában is, de ez esetben szabályosan kell viselni, nem lehet mondjuk csak egy katonai nadrágot sima sport pólóval összekombinálni.”

Egy katona mindig katona, és mindig az egyenruhához méltó módon kell viselkedni. Az elméleti részt bármikor számonkérhetik, a tanultakat nagyon szigorúan veszik. Hamarosan megkezdjük majd a lövészetet is, és ha jól tudom, jövő héten Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is megnézi majd a kiképzés menetét.

Norbi nagyon pozitívan számolt be az első tapasztalatokról, mint mondja, jó volt látni, hogy mennyire nagy a rend és a fegyelem a katonaságnál. „Nagyon jó érzés, hogy milyen nagy tisztelettel beszélnek egymással itt az emberek, rengetegen katonai iskolából jöttek, sokan ismerik is egymást.” 

Ennek ellenére mindenbe bevonnak, odajönnek, köszönnek, beszélgetnek, segítenek mindenben. Itt nincs olyan, hogy kiközösítenek valakit, senkit nem hagynak hátra. Óriási szerepe van itt annak, hogy mindenki mindenből kivegye a részét.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek