Visszavonulása után hatalmas meglepetést okozott a Nemzet Színésze

A 80 éves legenda a szakmai kihívások helyett unokáival tölti szívesen az idejét.

Visszavonulása után ismét színpadra állt Haumann Péter. A legendás művész ráadásul gyermekével, Mátéval szerepelt a műemléki rekonstrukció után eredeti szépségében pompázó Zeneakadémián.

Fotó: Felvégi Andrea

Öröm egy ilyen családdal játszani

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, idén 80. életévét betöltött Kossuth-díjas színművész bár visszavonult a színpadtól, de Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész felkérésére szívesen vállalt a fiával, Haumann Mátéval közös fellépést, Leopold Mozart és fia, Wolfgang Amadeus levelezésnek megszólaltatásával.

Fotó: Fodor Erika

„Olyan szép kezdeményezés ez, olyan jó ezt a családot látni muzsikálni. Én is szeretek a fiammal színpadra állni. 1963 óta van papírom róla, hogy csinálhatom ezt a mesterséget, akárhogy is nézem, ez 58 év. Ez éppen elég egy ilyen ideges szakmában, mint a színészet, meg a színház. Soha ennyit nem néztem a gyertyát a születésnapi tortán, mint most a 80-as számot. Most már maradnak az ehhez hasonló közös örömfellépések, nyugodt családi együttlétek„ – mesélte a Zeneakadémia művész folyosóján Haumann Péter, aki elárulta, a gyermekei mellett az unokák társaságát is nagyon élvezi.

Várja a fiú unokát

„Van négy kiscsaj, éppen most mentek el tőlünk a nyaralóból, és jön a következő adag. Mi így most már egy nagy család vagyunk, de várom, hátha lesz még egy fiú unokám is. Nézem ezt a négy lányt, és tetszik, ahogy látom, hogyan szórtam szét bennük az összes – ha volt – jó tulajdonságom, és még azt se bánom, hogyha esetleg átkerült tőlem valami rossz is. Élvezem őket nagyon. Nyugodtan élek, jól érzem magam. A feleségem ugyan néha azt mondja: „Menj már vissza színésznek”, talán mert kicsit sok vagyok otthon…”

Fotó: Ora Hasenfratz

Máténak csak „apu”

Haumann Máté nemcsak ezen az estén volt a színpadon is fia édesapjának. A fösvényben ugyanebben a szereposztásban játszottak együtt: Haumann Péter Harpagont alakította, Máté pedig a fiát.

„Nagy boldogság minden alkalom, amikor közösen tudunk színpadra állni. Minden egyes lehetőség öröm, amikor együtt tudunk dolgozni. Ezeknek mindig olyan jó hangulata van, az öltözőtől a járásig, majd a színpadon is. Ez egy közös nyugalom” – mondta Máté, aki arra a kérdésünkre, hogy számára ki Haumann Péter, azt felelte: apu.

„Nekem az elejétől fogva apu, nem láttam másképp őt. Szuper együtt dolgozni. Amikor apuval és a nővéremmel együtt játszottunk Moliere-t, akkor is az volt, hogy hárman együtt lenni jó. Felemelő élmény. A nővérem fogalmazta meg, amit mi a gyerekeiként átélünk: Nem egy ember árnyékában, hanem egy ember fényében milyen lenni.”

Fotó: Felvégi Andrea

Családi fellépés

A koncerten édesapja, Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész és édesanyja, Kokas Katalin oldalán a maga 13 évével Kelemen Gáspár is muzsikált a családdal Mozart A-dúr klarinétötösében.

„Sokszor játszottam már a szüleimmel Bartók-duókat itt a Zeneakadémia nagytermében is. Nagy biztonság nekem velük együtt lenni a színpadon, jól érzem magam tőlük. Tudom, hogy mennyire szerencsés vagyok, hogy egy ilyen családba születtem. Néha nehéz persze, hogy mindenki hegedül, és soha nincsen csend otthon, de végül is abban is van szépség, és ez nekem tetszik. Nagyon-nagyon szeretnék zenész lenni, olyan, mint a szüleim.”

Beleszületnek a gyerekek

Kokas Katalin, a négy gyermekes hegedűművész anyuka koncert előtt még megszoptatta legkisebb gyermekét, a 4 hónapos Zsigát. „Amíg Zsigmondot vártam, az utolsó pillanatig a hat Bartók vonósnégyest gyakoroltuk, majd, miután megszületett, 10 napos koráig vártunk a próbákkal. Az volt az érdekes, hogy, amikor újrakezdtük a munkát, és a negyedik vonósnégyeshez értünk, a tíz napos Zsiga tágra nyitotta a szemét, és láthatóan azt közölte: Hát én ezt már halottam, ezt ismerem! Nálunk a gyerekek beleszületnek ebbe. Hanna lányunk színésznőnek készül, jövőre fog még csak érettségizni, de már címszerepet játszott a Rómeó és Júliában Eperjes Károly rendezésében. A 4 éves Olga lányunk olyan valaki, aki azt mondja: Hát, balettozni már tudok, hegedülni már tudok, zongorázni még nem, de színészkedni igen, majd meglátjuk, mi leszek.„

Biztonságos alap

A Kelemen-Kokas házaspár számára a család jelenti a legfőbb támaszt. „A család az a biztonságos alap, ami minket mindig is körülvett, akkor is, amikor megszülettem, mert a szüleim és a felmenőim egy különleges burokban neveltek minket, és ezt szeretném majd továbbadni én is. A fesztiválon most itt a nagymamám, akinek már nagyon sok dédunokája van, itt vannak a szüleim, itt van Barnabás édesapja, az összes unokatestvér. Ez a család. Itt mindenki vigyáz a babára, és kézről-kézre járnak a gyerekeim, amíg mi próbálunk” – mesélte Katalin „S hogy miért „Családfák” a fesztivál mottója? Mert számunkra a zene mellett a család a legfontosabb. A gyökereink, amelyekből eredünk, és az ágaink, amelyekből gyümölcseink fakadnak. Őseink és utódaink, személyes konkrétságukban és átvitt értelemben is. Nemcsak szüleink és nagyszüleink tehát, hanem azok a nagy elődök is, akiktől a klasszikus zene hagyományát megörököltük, akiknek köszönhetően úgy érezhetjük zenélés közben, hogy mindegy, ki honnan jött, a zene világában mindannyian egyetlen családhoz tartozunk – mondta a Metropolnak Kelemen Barnabás.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Britney Spears nem tud leállni a meztelen képekkel, itt az újabb - fotók

origo.hu

Oroszország ultimátumot adott az Egyesült Államoknak

borsonline.hu

Így alakult Kucsera Gábor vasárnap estéje, fotó is készült

vg.hu

Fordulóponthoz ért az élelmiszerek drágulása – Az Aldi után még egy nagy boltlánc jelentett be látványos árcsökkentést

metropol.hu

Súlyos beteg Benedek Miklós, az utolsó pillanatban mondta le az előadását

magyarnemzet.hu

Erélyesebb fellépést követelt Brüsszelben hazánkkal szemben Karácsony Gergely

origo.hu

Mazsi hűtlensége gyötörte halála előtt Berki Krisztiánt?

mindmegette.hu

A 7 legjobb Cézár-saláta-recept – nem csak diétázóknak!

ripost.hu

Sokkoló felvétel került elő a szado-mazo rúdtáncosnak állt Király L. Norbiról

ripost.hu

Megszólalt Zámbó Krisztián, durva dolgokat állít Zsuzskáról

ripost.hu

Mi lett Csisztu Zsuzsával? Hosszú idő után őszintén beszélt erről

ripost.hu

Benézel a meztelen combjai közé? Semmit sem takar, repülőn villantott a kebelcsoda

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁRDZSÚSZ

A házasságig nem költözik össze vőlegényével Agárdi Szilvi

SZTÁRDZSÚSZ

Újabb pofont kapott Mazsi: Berki neve nem méltó hozzád!

SZTÁRDZSÚSZ

Gyorshajtásért lemeszelték a Tankcsapdát a rendőrök

SZTÁRDZSÚSZ

Brutális átalakulás: előtte-utána fotón mutatta meg látványos fogyását Tolvai Reni - Fotók

SZTÁRDZSÚSZ

Kucsera Gábor bejelentkezett: Itt töltötte a vasárnap estét – fotó