Különös félrelépés után született Bálint György

Az ország kertésze közel 101 éven át volt köztünk, élete pedig igencsak eseménydúsan telt. Sorozatunk első részében Bálint György boldog gyermekkoráról írunk, az összetartásról, ami a családjukat jellemezte minden helyzetben.

Bálint György 1919. július 28-án született Gyöngyösön, Braun György néven. Saját visszaemlékezése szerint élete első húsz éve a legnagyobb boldogságban és gondtalanságban telt, ami megalapozta a későbbi nyugodt, megfontolt természetét.

Szeretetteljes családi légkörben nőtt fel, ahol egyszerre négy nő is körülrajongta: az édesanyja, a házvezetőnőjük és két nővére, akik több, mint tíz évvel idősebbek voltak nála, így örömmel ajnározták a kis Gyurit.

Fotó: Markovics Gábor / Ripost

Pedig a fogantatása körülményei az akkori kor szokásaihoz képest is rendhagyóak voltak. A császári és királyi hadsereg beköltöztetett hozzájuk egy huszártisztet, akit az egész család – a szülők és a két nővér – hamar megszeretett. Az édesanya, Rozália sokat szenvedett amiatt, hogy a sokat betegeskedő férjét, Izidort az orvos eltiltotta a nemi élettől. A csinos, vörös hajú asszony rövid viszonyba keveredett a huszártiszttel, ebből a flörtből fogant György. Rozália azonban tisztességes asszony volt, amikor megtudta, hogy állapotos, közölte az igazságot a férjével és a tiszttel, akit nem sokkal később más városba helyeztek át az ezredével.

Braun Izidor megbocsájtotta a feleségének az affért, és felajánlotta neki, hogy amennyiben fiút szül, a gyermeket magáénak fogadja, és sajátjaként szereti majd.

„Anyám – ahogy nekem később mesélte – megköszönte apám döntését, azt, hogy nem kell szégyenkeznie a környezete előtt amiatt, hogy egy idegentől fogant gyermeket hoz a világra. Igazán mondhatom, kevés embernek, kevés gyereknek volt olyan jó apja, mint nekem. Mind a mai napig őt érzem édesapámnak, és nem tartom nevelőapámnak” – emlékezett vissza a Bálint gazda – A százéves kertész című, 2019-ben megjelent könyvében.

A falubeliek nem tudták meg soha a fogantatás igazi körülményeit, Braun Izidor ugyanis a születésekor rögtön a nevére vette a kisbabát. Maga György is csak a második világháború alatt szerzett tudomást az ügyről, amikor az édesanyja elárulta neki a családi titkot, és megmutatta neki a vér szerinti apja fényképét. A lelkére kötötte, hogy a nővéreinek soha ne mondja el az igazat, és ő sem volt hajlandó több részletet elárulni a huszárról, csak a nevét: Kubinyi Arisztidnek hívták, és hiába kutatta őt később György, soha nem bukkant a nyomára.

Annak ellenére, hogy nem volt köztük vérségi kötelék, Braun Izidor és fia között rendkívül szoros kapcsolat alakult ki. A középbirtokos Izidor nem várt sokáig: György még alig töltötte be a harmadik életévét, apja máris kivitte magával a határba megmutatni, hogyan metszik a szőlőt, hogyan érnek a magok a búzakalászban...

„A mai napig emlékszem arra, amikor apám letépett egy búzaszálat és megmutatta a kalászt, hogy milyen szép sorrendben állnak benne a magok. (...) Mi nagyon jó kapcsolatot tartottunk fent, habár tény, hogy szigorú szabályok szerint éltünk. Mindennek megvolt az időpontja, az ébredésnek, a lefekvésnek, az étkezéseknek. Apám elvárta, hogy minden nap, vacsora közben mondjunk valamit, ami szép és jó volt a napunkban” – emlékezett vissza 2016-ban, Joshi Bharat műsorában az ország kertésze.

A kis Gyuri sorsa tehát hamar eldőlt: apja azt akarta, hogy az ő szakmáját vigye tovább, de ez egyáltalán nem volt kényszer a kisfiú számára. Gyermekkora óta tudta, hogy növényekkel szeretne foglalkozni, a korai éveiben szerzett tapasztalatok meghatározták a jövőjét, és az ország egyik legsikeresebb kertészmérnökévé tették őt.

Következik: A második világháború és a zsidóüldözés – Bálint gazda megszökött a koncentrációs táborból!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Orbán Viktor megint felmosta a padlót a baloldallal

origo.hu

Itt van Ukrajna minden eddiginél veszélyesebb követelése

borsonline.hu

„Szegénykém meghalt” – Zacher Gábornál vesztette életét az édesanyja

vg.hu

Az oroszok lecsaptak Litvániára Kalinyingrád miatt

metropol.hu

Most jött a hír, súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház művésze a házomlásnál

magyarnemzet.hu

Kövér László elvette a szót a Gyurcsány-párti politikustól

vg.hu

Szexpartikat szervező cégben lett részvényes a kormány

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. június 28.: Szenvedélyekkel teli nap

ripost.hu

GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY AZ EMÉSZTÉSI ZAVAROK ELLEN (X)

life.hu

"Bárcsak egy pohár whiskyvel a kezemben halnék meg!" - Híres nők, akik imádják a barna aranyat

mindmegette.hu

Császármorzsa a grillen? Lehetséges! Erre a receptre várt a család! -receptvideó (x)

ripost.hu

Hűha, Rubint Réka bikiniben mutatta meg tökéletes alakját

További cikkek

SZTÁRDZSÚSZ

Csomor Csilla: Előfordult, hogy mellőzve éreztem magam

SZTÁRDZSÚSZ

Sosem látott, exkluzív képek kerültek elő Pécsi Ildikóról

SZTÁRDZSÚSZ

Nem titok többé, Schmuck Andor óriási bejelentést tett

SZTÁRDZSÚSZ

Köllő Babett: Ha valaki mellé odaállok, az nem kamu

SZTÁRDZSÚSZ

Hihetetlen, mit vált ki egyesekből Tóth Andi szexi fotója

SZTÁRDZSÚSZ

Durva vádakkal illette az egyik követője Kulcsár Edinát

SZTÁRDZSÚSZ

Hosszú betegség után elhunyt a népszerű magyar zenekar frontembere

SZTÁRDZSÚSZ

Hihetetlen dolgot állít Berki Krisztián anyukája: Minden éjszaka ott áll a fiam az ágyamnál