A Saul fia producere: A holokauszt ma is ott lóg a levegőben!

Nagyon kevesen hittek a Saul fia sikerében, de a film producere elhivatottan támogatta Nemes Jeles Lászlót. Hogy miért? Azt mesélje el õ maga!

A hatalmas nemzetközi siker után, csütörtöktől 46 mozi vetíti itthon a cannes-i nagydíjas Saul fiát, és egyelőre szinte mindenhol teltházzal megy. Mindez azonban csak egy szép álom lenne, ha Sipos Gábor producer és csapata nem szeret bele első látásra a fiatal rendező, Nemes Jeles László forgatókönyvébe.

"Hosszú ideje erre a forgatókönyvre vártunk"

Nemes Jeles László keresett meg minket a kész forgatókönyvvel, vagyis annak egy elég jól körbejárt változatával. Amint elolvastuk, azonnal éreztük, hogy valami nagyon eredeti dolog van a kezünkben. Azt is mondhatnám, hogy hosszú ideje erre vártunk. Mindig is közel voltunk a tűzhöz és számtalan produkcióban jelentünk meg közreműködőként az elmúlt években, de teljesen saját gyártásban tető alá hozott filmünk a Saul fia előtt csak egy volt.

Egyszerűen azért, mert elhatároztuk, hogy csak akkor vágunk bele önállóan valamibe, ha teljes hittel tudunk foglalkozni vele. És ez lett László könyve

- emlékszik vissza a kezdetekre a producer, aki eleinte meglehetősen egyedül érezte magát, mert néhány társán kívül alig akadt ember, akire ráragadt volna lelkesedése.

Miért pont a holokauszt?

„Hatalmas lendülettel és lelkesedéssel ugrottunk bele a munkába és persze itt-ott mesélgettük is, hogy mekkora fába vágtuk a fejszénket. Az az igazság, hogy nem sok biztatást kaptunk. Azt kérdezgették sokan, hogy a rengeteg utcán heverő aktuális téma helyett mi miért megint a holokausztot húzzuk elő a kalapból? Mi persze magyaráztuk, hogy ez nem olyan lesz, mint a többi, de nem igazán hallották meg. Ugyanakkor mi már akkor is úgy gondoltuk, hogy a holokauszt témája nagyon is aktuális, hiszen a világ sok pontján most is ott lóg a levegőben. A Saul fiának éppen ez az üzenete” - mondja ki súlyos és elgondolkodtató mondatait Sipos Gábor, aki bevallja, munka közben még nem látta pontosan, hová is fejlődhet Nemes Jeles filmje.

"Tudtam, hogy nagyon jó fílmet csináltunk"

„Gyors ütemben készítettük a filmet, és ahogy haladtunk előre, egyre jobban és jobban kezdjük érezni, hogy a Saul fia valami több, valami erősebb annál is, mint ami a legmerészebb álmainkban szerepelt róla. Lászlóval abban maradtunk, hogy csak akkor mutatja meg nekünk a képsorokat, ha már szinte teljesen készen van.

Egy nap aztán lejátszottuk és én azonnal hívtam és szinte remegve mondtam neki: Apám! Ez kész! Megéreztem a sikert és a sok nézőt.

Tudtam, hogy egy nagyon jó filmet csináltunk, de a sikerhez kellett a szerencse is. Az elmúlt háromnegyed évben valahogy elindult a maga útján, mi pedig kísérgetjük, és egyre büszkébbek vagyunk rá" - meséli a producer és valóban úgy ejti ki ezeket a szavakat, ahogyan egy apa teszi, ha a gyermeke valami nagyot alakít.

Hamarosan forog az új közös mozi

A cannes-i siker ellenére Sipos Gábor nem kényelmesedett el, és sem ő, sem Nemes Jeles László, nem várják hátradőlve, hogy a Saul fia bemasírozzon az Oscar-díjért is.
„Rengeteg példát láttunk már arra, hogy egy átütő siker után hatalmas bukás következett az alkotók életében. Dolgozunk tovább és szeretnénk a következő filmünkbe is beletenni ugyanazt a hitet és szakmaiságot, amit ebbe beletettünk mindannyian. Az elején abban maradtunk Lászlóval, hogy megnézzük, mi lesz a Saul fiával és attól tesszük függővé, hogy kell-e beszélnünk további közös munkáról.

Majd egy délelőttön leültünk egymással szemben és minden sallang nélkül kimondtuk: Itt az idő! Gyerünk tovább!

Nemes Jeles László már meg is mutatta a következő forgatókönyvet mely az 1910-es években játszódik, középpontjában egy fiatal nő életének történéseivel.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sztanyiszlav Csercseszov: Felkészülten várjuk az idény kezdetét

borsonline.hu

Elfajult a szexrabszolgaság, szörnyű dolgot tett a magyar tinédzser

borsonline.hu

Ledobta a bikinifelsőt, csupasz mellekkel napozott Molnár Anikó

mandiner.hu

Kizárnák Orbánt az EU-csúcsról, de Charles Michel szerint ez nem lehetséges

ripost.hu

Szerencse és boldogság vár erre a 3 csillagjegyre júliusban

vg.hu

Megindultak a szakadárok Donyeck megyében: Kijevig szorítanák vissza az ukránokat

borsonline.hu

Egy TikTok kihívás kedvéért gyújtotta fel magát a 12 éves fiú

travelo.hu

Debrecen ökológiai katasztrófája: kiszáradt a Vekeri-tó

life.hu

Így egyél okosan a menstruáció előtti panaszok enyhítése érdekében

ripost.hu

Kiderült: ennyi pluszpénzt kap egy átlagos nyugdíjas a jövő héten

ripost.hu

A sztárokat sem kíméli a bőrrák

ripost.hu

Nem csalás, nem ámítás: Ez itt Tóth Andi egy pici bugyiban

További cikkek

SZTÁRDZSÚSZ

Huszonöt éves a Harry Potter, hihetetlen, mennyit változtak a szereplők

SZTÁRDZSÚSZ

Hoppá, még az idén férjhez megy az Exatlon sztárja

SZTÁRDZSÚSZ

Csomor Csilla: Előfordult, hogy mellőzve éreztem magam

SZTÁRDZSÚSZ

Így telik egy dúsgazdag magyar sztárpár egy napja

SZTÁRDZSÚSZ

Két állást vállalt Bíró Ica, ezzel foglalkozik most a Metal Lady

SZTÁRDZSÚSZ

Elárulta csodás alakja titkát a magyar műsorvezető