SZTÁRDZSÚSZ

Újra kiállítják Bujtor István álműkincsét

1980-ban alig egy hónap alatt forgatta le az első haza krimi-vígjátékot, ami hihetetlen sikert aratott a magyar és külföldi mozikban.
  • Szerző: Buster

Bujtor István vasárnap ünnepelte volna 77. születésnapját. Ez alkalomból ismét „eredeti helyén”, vagyis a Tihanyi apátságban állították ki A Pogány Madonnát. Azt az álműtárgyat, amiről a címét kapta a színész-rendező egyik legismertebb filmje.

A filmbéli műkincs egyébként három példányban készült el a forgatásokra és alig egy kilót nyomott. Ezekből egyet a mai napig egy stábtag őriz, egy Bujtor István fia Bujtor Balázs birtokában van, egynek pedig valóban nyoma veszett.

Az apátságban most az a szobor látható, melyik a legendás színész fiához került. A mozi ötletét egyébként egy személyes találkozó során maga Bud Spencer adta Bujtornak, aki 1980-ban 25 nap alatt forgatta le a klasszikust. Az első magyar akció-komédiának sikerében nem sokan hittek, de végül 1,2 millió nézőt vonzott a mozikba és külföldön is sikerrel vetítették. A szobrot egyébként tavaly augusztus végén egyszer már kiállították Tihanyban, akkor Bujtor fia így nyilatkozott:

"Barkó Ágoston atya megkért, hogy ki lehetne-e állítani. Szerveztünk Múzeumok Éjszakáját a Pogány Madonna tematikájával, és az nagyon jól sikerült. És akkor én mondtam, hogy mi lenne, ha visszakerülne az apátságba a Madonna, hiszen a film szerint onnan lopták el.

Ez egy jó geg, és nagyon örülök, hogy Ágoston atya partner volt

- mesélte Bujtor Balázs.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?