SZTÁRDZSÚSZ

Megindító, így emlékeznek az ovisok az elhunyt Bálint gazdára

Országos megmozdulást szervezett az egyik hódmezővásárhelyi óvoda vezetője, hogy örök emléket állítsanak a június 21-én elhunyt Bálint György előtt. A kezdeményezéshez már legalább 40 intézmény csatlakozott, de akkora az érdeklődés, hogy a határidőt meg kellett hosszabbítani.
  • Szerző: Doris

A 100 éves korában elhunyt Bálint Györgynek mindene volt a kert. Ahogy egy korábbi interjúban fogalmazott, nem érte volna meg ezt a szép kort, ha nem élteti a fák és a növények iránti szeretet. Ezt a szellemiséget szeretné továbbvinni Bozókiné Szabó Ildikó, a Klímanócskák program létrehozója, aki egy országos megmozdulást szervezett az ország kertészének emlékére.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Markovics Gábor / Ripost

A kezdeményezés lényege, hogy az ovisok, kisiskolások fákat, bokrokat vagy bármilyen más növényt ültessenek Bálint gazda emlékére, az ültetésről pedig küldjenek néhány fotót. Ildikó lelkesen mesélte el a -nak, hogy a telefonja egész nap csörög, annyian csatlakoznak a megmozduláshoz, hogy július 30-ig meg kellett hosszabbítaniuk a határidőt.

A hajdúsámsoni ovisok (Fotó: Facebook)

„A kezdeményezést azért indítottam, mert mi is azt az örökséget próbáljuk megőrizni, amit Bálint gazda hagyatékul hagyott ránk. Nagyon fontosnak tartotta ő is, hogy a gyerekeken keresztül készítsük fel a jövő generációját a környezetvédelemre, a növények, állatok szeretetére. Gyerekkoromban én is néztem az Ablak című legendás műsort, és emlékszem, Bálint György már akkor nagy hatással volt rám. Eddig negyven intézmény jelentkezett, de a számuk folyamatosan nő. Debrecentől egészen Mezőcsokonyáig jelezték, hogy szeretnének fát ültetni” – kezdte lapunknak Bozókiné, akitől megtudtuk: már több mint 50 darab növényt ültettek el a gyerekek.

Fotó: Facebook

Azt hihetnénk, az óvodás lurkóknak semmit sem mond Bálint gazda neve, csak játékból ültetnek fát vagy bokrot, ám ez tévedés. Ildikó szerint még a legkisebbek is tudják, ki volt az ország kertésze.

„A kicsik pontosan tisztában vannak Bálint gazda munkásságával, mi kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy megismertessük a gyerekekkel az ország nagy szakembereit, kertészeit. Most próbáljuk felvenni a kapcsolatot Bálint gazda özvegyével, Antóniával. Szeretnénk megszólítani és kifejezni felé a tiszteletünket” – árulta el tervét Ildikó, akihez csak úgy özönlenek az ültetésről készült fotók az ország minden tájáról.

Fotó: Facebook

A is szerette volna megszólaltatni Bálint gazda özvegyét, Antóniát, ám lapzártánkig nem sikerült elérnünk.

Július 14-én temetik az ország kertészét

Jövő hét kedden, 11 órakor kezdődik Bálint gazda temetése a Fiumei úti sírkertben. Bár a búcsúztató nyilvános lesz, a gyászolókat arra kérik, a járványhelyzet miatt tartsák be az előírt távolságot és kerüljék a személyes részvétnyilvánítást. A temetéssel azért is várni kellett, mert a koronavírusban elhunyt gazda felesége, Antónia karanténban volt, meg kellett várniuk a kéthetes vesztegzár leteltét.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?