SZTÁRDZSÚSZ

Drámai vallomás, rendszeresen megverték a magyar tévésztárt

Két órát sírt a pszichiáternél a fájó múlt miatt. Kendőzetlenül beszélt a gyermekkoráról.
  • Szerző: bdf

Sosem hallott gyermekkori traumáiról beszélt Csernus Imre, akit többször is megvert az édesapja.

A férfi nemcsak lelkileg, hanem fizikailag is bántalmazta a fiát. Emiatt Csernus felnőttként pszichiáterhez is járt. Így emlékezett a fájó múltra leg­újabb könyvében, A harcosban:

"Kétszer jártam nála, de már az első alkalommal egy kérdésével úgy szétdurrantott, hogy atomjaimra estem szét."

Ezt a két órát végigsírtam, mert a felszínre került az apámhoz fűződő, látszólag racionális információk átadására irányuló, de érzelmileg számos pszichotraumával tarkított, brutális kapcsolatom.

De a tévédoki D. Tóth Kriszta Spektrum Home-on futó sorozatában, az Elviszlek magammal című műsorban is megnyílt a témával kapcsolatban.

"Halottak napja előtt eszembe jutott apám. Lassan két és fél éve halt meg. Köszöntem neki, hogy „Szia, Tati”. Csak úgy jött, jó volt. Tudom azt, ő hogyan élt, és nem szeretnék olyan életet élni, mint ő. Nem teljesedett ki, de ezért nem is tett meg mindent. Orvos lett, de nem született orvosnak. Racionális beállítottságú ember volt, racionális dolgokkal akart foglalkozni" – kezdte Csernus, majd kifejtette, miért is lehetett ilyen brutális az apja.

"Azok az emberek, akik nem tudják, hogy miért fontos érzelmi szempontból is felnőni, legtöbbször a nevelést racionális szempontból közelítik meg. Számukra az egy matek. Ha a gyerek illedelmes, akkor jól viselkedik, nincs vele gond. Ha nem illedelmes, akkor azt racionális szempontból kell megoldani."

Éppen ezért nem vonom kétségbe, hogy ő jót akart, csak nem voltak meg az eszközei. Azt hitte, ezt így kell csinálni

– emlékezett vissza Csernus, aki azt is elárulta, az ő apját is verte az apja, ezt a mintát látta otthon, eszerint nevelte őket is. A pszichiáter azt mondta a műsorvezetőnek, ma már nem haragszik az édesapjára.

Fel kellett ismernem, hogy ezek a tulajdonságok bennem is ott vannak, ha nem figyelek oda, ak­kor velem is bekövetkezik ugyanez

– mondta Csernus.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?