SZTÁRDZSÚSZ

Drámai titokra derült fény a 100 Tagú Cigányzenekar múltjából

A 32 éve született világhírû társulat egy évtized elteltével lép újra színpadra.
  • Szerző: Ripost

Eddig csak kevesen tudták, hogy a 100 Tagú Cigányzenekar múltja érdekes titkokat rejt. Többek között most az is kiderült, hogyan állt össze a zenekar.

A megalakulásukat 1985. áprilisában szomorú esemény ihlette. Id. Jároka Sándor akkori prímáskirály temetésén a hagyományok szerint több száz zenész gyűlt össze az ország több városából, és muzsikával kísérték végső útjára a felejthetetlen zenészt.

A jelenlévők közül sokan úgy gondolták, hogy nem csak egy ilyen fájdalmas történésnek kellene összehoznia a kiváló muzsikusokat. Több hónap előkészület után az alapítók, Berki László, Mészáros Tivadar és Boross Lajos megalakították az egyesületet, amely csak később vette fel a muzsikusok által megálmodott 100 Tagú Cigányzenekar nevet.

A zenekar a megalakulása óta több mint ezer koncertet adott az ország legkisebb településének kultúrházától a világ számos híres koncertterméig.

A 32 éve született világhírű társulat egy évtized elteltével lép újra színpadra az Arénában 2018. február 25-én. A kétrészes, közel kétórás koncerten tőlük megszokottan komolyzenei művek mellett tradicionális romazenét, magyar nótát és népdalt is játszanak majd.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?