SZTÁRDZSÚSZ

Börcsök Enikő az utolsó pillanatig hitt a gyógyulásban

A születésnapján elhunyt színésznő óriási harcos volt, éveken át küzdött súlyos vesebetegségével.
  • Szerző: Ripost

Börcsök Enikő azok közé tartozott, akiknek nagyon küzdelmes életet szánt a sors, ő mégis mosolyogva, tele reményekkel vette az akadályokat. Egészen január 28-ig, az 53. születésnapjáig. Aznap reggel egy kórházi ágyon a súlyos vesebetegséggel küzdő színésznő örökre lehunyta a szemét.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Jászai Mari-díjas művésznő sosem titkolta betegségét. Nyíltan beszélt arról, hogy kétszer is átesett vesetranszplantáción, második jól sikerült: így 2003 óta egy halott férfi veséjével élt tovább. Tavaly augusztusban aztán jött az aggasztó hír: a színésznő bizonytalan időre újabb kezelésekre szorult, ezért még a vígszínházi szerepeit is át kellett adnia. Akkor, tavaly nyáron még optimistán nyilatkozott a Borsnak.

Budapest, 2014. január 3.
Börcsök Enikõ az osztrák Elfriede Jelinek Téli utazás címû drámájának próbáján a Vígszínház házi színpadán 2014. január 3-án. A darabot Zsótér Sándor rendezésében 2014. január 4-én mutatják be.
MTI Fotó: Kallos Bea

„Köszönöm a megkeresést, remélem, novemberben már vissza tudok menni játszani, addigra véget érnek a kezelések, és a színházak is nyitva lesznek a járvány alatt. A koronavírus miatt így is komplikáltabb a helyzet, de én nagyon bizakodóan tekintek a jövőbe” – mondta akkor a lapnak.

Ez a bizakodás és életszeretet élete utolsó pillanatáig elkísérte. A elérte a színésznő egyik jóbarátját, aki már több mint húsz éve mellette állt jóban-rosszban.

Szerelmet hozott a veseátültetés
Fotó: Bors – Végh István

„Több mint húsz éve ismertem Enikőt, az első vesetranszplantációja idején találkoztunk először. Rengeteget tett a Transz­plantációs Alapítványért, önkéntesünk és kurátorunk is volt. Egy csodálatos, csupaszív nő volt, hihetetlen életszeretettel. Hétfőn beszéltem vele utoljára, akkor még nagyon bizakodó volt. Azt mondta, várja az újabb dialízist, bár a veséje leállt, tisztában volt vele, hogy egy kapott vese nem örök életű. Tervezte, hogy hol fogják dializálni. Szerdán újra hívtam, de akkor már nem ő vette fel a telefont, hanem az élettársa, József” – kezdte elcsukló hangon lapunknak Börcsök bizalmasa, a Transz­plantációs Alapítvány munkatársa, aki azt is elárulta, hogy teltek a színművésznő utolsó órái.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?