SHOWBIZ

Idegtépő női sikítás után elszabadult a pokol, nem hittek a pasik a szemüknek

Semmihez sem fogható, éles női sikítás: hol a csendet törte meg, hol a gúnyos kacajt. Bár törékenynek látszott a vékony, rövid hajú lány, bármikor bebizonyította, hogy a szebbik és nem a gyengébb nemhez tartozik.
  • Szerző: Ripost

A szocializmus magyar krimisorozata, címszerepben az éles női sikítás után karatézó nővel: Linda karaktere elválaszthatatlan Görbe Nórától, aki a több évadot megélt sorozatban rendszeresen üldözte a bűnt és klumpájából kilépve, éles sikítással kísérve zúzta le a rosszfiúkat. S miközben rendőrlányként segített felgöngyölíteni az adott részre jutó bűnügyet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A sztori egyszerű: 1984-ben Veszprémi Linda, az érettségi előtt álló gimnazista rendőr akar lenni. Mindenáron. Kezdésként ártalmatlanítja az osztálytársnője után szaglászó szatírt, majd kinyomozza, kicsoda a lány valódi apja. Nem sokkal később már a közlekedésrendészeten szolgál, de gyorsan halad felfelé a ranglétrán. Alhadnagy lesz és rendre különféle bűntényekbe botlik: rablás, csalások, sorozatgyilkosság. Linda bámulatos taekwondo-tudása mellett különleges figurákal büszkélkedhet: apja Veszprémi Béla epizód színész és barátnője, Klárika mellett örök vőlegénye, a taxis Emődi Tamás tarkítják az epizódokat.

Egy egész korszakot meghatároz a klumpás rendőrlány

Egy egész korszakot meghatároz a klumpás rendőrlány
Fotó: MTI

Görbe Nórára írták a címszerepet

A Linda szülőatyja Gát György – aki a Bruce Lee és Jackie Chan filmek nyomán szeretett volna egy humoros hazai krimit – a címszerepet egyenesen Görbe Nórára írta. A színésznő felkészítésével a taekwondo harcművészre, Harmat Lászlót bízta meg, aki a sorozat összes verekedéséhez is szaktudását adta. Görbe Nóra a forgatás előtt bő egy évig edzett Harmat Lászlónál, s még az első csapó előtt megszerezte a zöld övet. Linda karaktere végigkísérte a színésznő pályáját, a karatézó rendőrlány hatására pedig a nyolcvanas években divat lett a Linda név, a Babetta, a klumpa és bizony rengeteg lány jelentkezett rendőrnek – idézi fel a Metropol.

Szállóigévé vált aranyköpések

Eősze őrnagy: „Mondja, Veszprémi! Nem tartja furcsának azt, hogy ahova maga beteszi azokat a 32-es pici lábacskáit, akkor ott azonnal megölnek valakit?”

Klárika: „Béla, nekünk miért nincs csipogó kulcstartónk?”

Veszprémi Béla: „Baltazár inkább meghal, de nem alkuszik!”

Eősze őrnagy: „Mondja, miért akar maga mindenáron rendőr lenni?”

Linda: „Különleges adottságaim vannak. Olyanok, amelyekkel nem minden nyomozó dicsekedhet”

Eősze: „Például?”

Linda: „Például, hogy nő vagyok!”

Görbe Nóra 14 hónapig edzett

Görbe Nóra 14 hónapig edzett
Fotó: MTI

Bájos bakik

  • A tizennyolc karátos aranyhal című epizódban Linda a 2-es metró Deák Ferenc téri megállójában száll fel. Két megállót utazik, ám amikor kiugrik a szerelvényből, ismét a Deák téren van.
  • A Tüzes babák című epizódban Eősze őrnagy véletlenül Gábornak szólítja Handel Gyulát, akit Harsányi Gábor formál meg.
  • A Régi barát című epizódban Veszprémi Béla Amerikából hazalátogató régi ismerősének szállodai szobája a budai Hotel Flamencóban található ám a szálló garázsából kihajtva a pesti Atrium Hyatt (később Sofitel) szállodát hagyja el.

10 kínzó kérdés a sorozatról

1. Miért csak Bodrogi Gyula nevét mondják be a főcímben?
2. Miért szinkronizálták a magyar színészeket más magyar színészek?
3. Az első részekben volt egy Kő nevű zsaru, Gáti Oszkár játszotta. Még az esküvőjére is készültek. Aztán Balázs Pétert hívták Kőnek és Gátit elfelejtették. Vajon mi történhetett vele? Áthelyezték vidékre?
4. Hol tartotta Linda a Babettáját?
5. Miért pont a fülszaggató „ijjjjá” Linda csatakiáltása?
6. Miért csak egy telefon volt az egész rendőrségen?
7. Volt egy anti-stylist a sorozatban, akinek az volt a feladata, hogy Görbe Nórát a lehető legbénábban öltöztesse fel?
8. Miért ugyanazok a rosszfiúk mindegyik részben?
9. Volt egyáltalán normális fuvarja Emődinek? Mindig csak Lindát szállította a taxijával.
10. Mi a vezetékneve Klárikának?

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?