SZTÁR

Meghátrált a Színművészeti Egyetem: kirúgták Gothár Pétert

A Színművészeti Egyetem a Facebookon közölte: megszüntették Gothár szerződését.
  • Szerző: Ripost

Meghátrált a Színház- és Filmművészeti Egyetem: Gothár Péter hosszú ideig tartó mentegetése után hétfőn Facebook-oldalukon közölték, hogy megszüntették Gothár szerződését.

A döntés nyilvánvalóan összefügg azzal, hogy a fenntartó minisztérium is részt vett az etikai bizottság munkájában, így – bár próbálták – nem tudták eltussolni az ügyet.

Fotó: Kollányi Péter / MTI

A közlemény szövege így is a legminimálisabbra szorítkozik: azt állítják, hogy Gothárral kapcsolatban semmilyen bejelentés nem érkezett hozzájuk, sőt, kiderül, hogy valójában az etikai bizottság nem is próbálta kideríteni, hogy Gothár tett-e bármit is az egyetemen.

Mint írták, „az Etikai Bizottság nem nyomozati szerv; nem folytatott nyomozást, illetve bizonyítási eljárást, ez nem feladata és erre sem eszközzel, sem felhatalmazással nem rendelkezik. Tevékenységének célja nem az „igazságszolgáltatás”, hanem az ártalomcsökkentés„.

Mellékesen az is kiderül, hogy – bár Máté Gábor korábban több interjúban ezt állította – az egyetemen eddig nem volt olyan rendszer, ami lehetőséget ad a hallgatóknak a hasonló esetek jelentésére. A közlemény ugyanis azt írja: ”Az Etikai Bizottság javaslatot tett olyan intézkedési terv kidolgozására, amely erősíti a hallgatóknak az etikai vétségek kezelésére irányuló bizalmát„.

A közlemény különösen furcsa része az, ahol hosszan értekeznek Gothár művészi értékeiről, aminek ebben az esetben semmi jelentősége nincs.

A közlemény időzítésében az is szerepet játszhatott, hogy a kormány a zaklatószínházak miatt módosítja a kulturális finanszírozásról szóló törvényt: az egyetem nyilván bizonyítani akarta, hogy tudnak ők maguktól is fellépni a zaklatók ellen.

Nyilvánvaló, hogy az erőteljes kormányzati fellépés nélkül Gothár Péter még mindig a helyén lenne.

És ezeket olvastad már?