LELKIZŐ

Torgyán Marika: Szinte hallom, ahogy Jóska válaszol nekem

Torgyán József özvegye máig képtelen felfogni, hogy imádott férje már nincs mellette és nem fogja a kezét, ahogyan tette azt 58 hosszú és boldog éven át. A politikus kedden lenne 89 éves.
  • Szerző: Buster

Torgyán Józsefet lehetett szeretni vagy éppen nem szeretni, de az biztos, hogy örökre otthagyta kézjegyét a rendszerváltás utáni politikai élet nagykönyvében. Ki ne emlékezne napirend előtti hosszú és még hosszabb felszólalásaira, vagy az időkeretet jócskán túllépő interpellációira? Maradjunk annyiban, hogy mindenki Józsi bácsija pártállástól és politikai hovatartozástól függetlenül hagyott nyomot mindenkiben, aki csak egyszer látta őt személyesen, vagy a képernyőn keresztül.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Torgyán József és Cseh Mária

Torgyán József és Cseh Mária 58 éven át éltek házasságban

Torgyán József kedden ünnepelné 89. születésnapját. A ennek kapcsán beszélgetett özvegyével. Cseh Mária az egykori operett primadonna öt évvel a politikus halála után sem képes könnyek nélkül emlékezni arra a csodálatos 58 évre, amit együtt töltöttek. „Jaj, kedves… Látja, azonnal sírni kezdek, ha Jóskáról van szó. Az a fájdalom, amit hiánya vésett a lelkembe, már sosem fog elmúlni. Az egykor közös otthonunk is úgy van berendezve, hogy bármit is csinálok, lássam őt és ő lásson engem. Ha csak a tévé előtt ülök, akkor is velem szemben van az esküvői képünk” – kezdte elcsukló hangon Torgyán Marika, aki imádott férje születésnapján ellátogat a Farkasréti Temetőbe, hogy Torgyán József sírjánál idézze fel hosszú közös életük emlékeit.

Fotó: Ripost / Markovics Gábor

„A házunk kerítésén van egy emléktábla, ami előtt már vasárnap óta mécses ég. Kedden pedig a fiunkkal együtt megyünk ki a temetőbe, ahol közösen idézünk fel néhány közös emléket a rengetegből. Jóska sírját már halottak napja előtt rendbe tettük, bár év közben is gyakran látogatom és mindig figyelek rá, hogy méltó legyen az emlékére” – magyarázta a legendás politikus özvegye, aki még ma is úgy érzi, hogy férje ott van mellette és vigyáz rá.

Fotó: Ripost / Keller Mátyás

„Jóska ötvennyolc éven át vigyázott rám, és szerintem ez a halálával sem változott. Itt a házban szinte mindenfelé érzem a jelenlétét és gyakran szólok is hozzá. Aztán végiggondolom, hogy mit válaszolna és olyankor szinte hallom is a hangját, amint azzal a rá jellemző tárgyilagos szeretettel magyaráz, ahogyan csak ő tudott. Rettenetesen hiányzik...” – mondta lapunknak Cseh Mária.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?