LELKIZŐ

Megszólaltak a kollégák, így dolgozik most a gyászoló Csuja Imre

A magyar színésznek életében másodszor kell megbirkóznia gyermeke elvesztésével, de fájdalmát nem mutatja ki kollégái felé.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Bence fia halála óta minden napját a színpadon tölti Csuja Imre, de gyászáról még legközelebbi kollégáinak sem beszél.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Markovics Gábor

Az 59 éves színművész fia halála után pár nappal színpadra állt, és hibátlan alakítást nyújtott a Hamletben. A munka pedig ezután sem állt meg a gyászoló színész számára, számos szerepének kell eleget tennie. Míg más színházakban ugyanis váltótársakkal dolgoznak, az Örkény Színházban minden darabnál egy szereposztás létezik. Shakespeare drámája után másnap például egy nyomasztó orosz darabban csernobili túlélőként kellett elmesélnie élete tragédiáit, köztük kislánya halálát, amit képtelen feldolgozni.

„Őszintén szólva mi is a kezünket tördelve, gombóccal a torkunkban nézzük őt a drámaibbnál drámaibb szerepeiben, ugyanis pont olyan darabokban játszik, ahol a halál rendre felüti a fejét. A Secondhandben ráadásul övé a legmegrázóbb pillanat, amikor gyermeke elvesztéséről mesél…” – mondta a Borsnak egy színészkolléga, aki elárulta, a színész továbbra is tartja magát, példátlan a lel­ki­ereje.

„Bejár a színházba, ott van minden próbán, előadáson, kedvesen köszön mindenkinek, ahogy előtte is, de érthető módon távolságtartó lett. Nem beszél a tragédiáról, és érződik, hogy a szünetekben inkább nyugalomban, csendben, egymaga szeretne lenni a gondolataival, és ezt tiszteletben tartjuk” – tette hozzá.

A váltótárs hiánya, a rengeteg személyre szabott szerep, az előadások sorozata azonban több mint valószínű, még jól is jön Csujának, aki tekintettel kollégáira, a közönségre, és valószínűleg saját lelkére is, a fellépések lemondása helyett inkább a színpadot, a játékot választja gyógyírnek.

„Én – a feleségemmel szemben – bizonyos darabokban ki is tudom játszani magamból, ki tudom énekelni magamból” – mondta a színész márciusban, egy Elviszlek magammal-epizódban, ahol akkor még elsőszülött fia, Gergő tizenhat évvel ezelőtti öngyilkossága kapcsán beszélt a halál feldolgozásáról. Mára azonban másodszor kell szembenéznie az elfogadhatatlannal, és, hogy Gergő után Bence fia is véget vetett az életének egy pesti erdőben.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?