LELKIZŐ

II. Erzsébet királynő Harryéknek is üzent a történelmi beszédében

A királynő még mindig szenved attól, hogy nem láthatja szeretett unokáját.
  • Szerző: Ripost

Tévébeszédet tartott II. Erzsébet brit királynő a koronavírus-járvány miatt vasárnap este. A felszólalása azért is tekinthető történelminek, mert 68 éves uralkodása során mindössze ötödjére intézett beszédet a nemzethez, a szokásos éves karácsonyi beszédeket nem számítva (1991-ben, első öbölháború idején, 1997-ben, Diana hercegnő temetése előtt, 2002-ben, az anyakirályné halála után és legutóbb 2012-ben, a gyémántjubileumon, vagyis trónra lépésének 60. évfordulóján).

„Egyesek számára gyászt, mások számára anyagi nehézségeket, és a mindennapjainkban alapvető változásokat jelentenek ezek az idők” – mondta beszédében a királynő. Minden egészségügyi dolgozónak megköszönte a munkát, és azoknak is, akik továbbra is nap mint nap, otthonaikon kívül dolgoznak a többiekért.

Szeretnék köszönetet mondani azoknak is, akik otthon tartózkodnak, és ezzel segítenek megvédeni azokat, akik most a legsérülékenyebbek. Ezzel megkímélnek számos családot attól a fájdalomtól, amit már így is sokaknak át kellett élniük.

A királynő arról is beszélt, hogy a brit nemzet legyőzi a koronavírus-járványt, ha megőrzi egységét és elszántságát.

Fotó: AFP

Kijelentette: reméli, hogy „az önfegyelem, a jó humorral vegyes elszántság és az egymás iránti megértés továbbra is a brit nemzet jellemzői közé tartozik”.

A mostani helyzet eszébe juttatta az első rádiós beszédét, amit 1940-ben tartott a testvérével, Margittal. Akkor azokhoz a gyerekekhez szólt, akiknek a II. világháborús bombázások miatt el kellett hagyniuk az otthonaikat a saját biztonságuk érdekében.

„Ma ismét sokan ugyanezt a fájdalmas elszakítást élik meg családjaikban. De most, mint akkor, legbelül tudjuk, hogy ez a helyes cselekedet. Korábban is szembesültünk kihívásokkal, de a mostani egészen más. Ezúttal minden egyes nemzettel ugyanazon megyünk keresztül” – beszélt a bezártság nehézségeiről.

II. Erzsébet királynő kijelentette:

jóllehet a nemzetre várnak még megpróbáltatások, de „visszatérnek majd a szebb napok, ismét a barátainkkal és a családunkkal lehetünk, megint találkozunk egymással”.

A szakértők tudni vélik, hogy ezekkel a sorokkal bizony szeretett unokájának, Harry hercegnek szeretett volna üzenni, akivel szintén el kellett válniuk egymástól. Harry és családja ugyanis először Kanadába, majd Los Angelesbe költözött. II. Erzsébet királynőt megviselte az elválás, többször is elmondta állítólag, mennyire szeretné látni dédunokáját, Archie-t, akit már december óta nélkülöznie kell.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?