LELKIZŐ

Harcolnak a bőrrák ellen a magyar és külföldi sztárok

A fél országot sokkolta Mádai Vivien vallomása: a Mokka mûsorvezetője a 30. születésnapján vallotta be, hogy idén év elején a bőrrák legagresszívabb fajtájával, a melanomával küzdött. Vivien bőre szeplős és rendkívül világos, ám nem ő az egyetlen, akit ilyen fiatalon megtámadott a gyilkos kór.
  • Szerző: Ripost

Miló Viki évek óta küzd

A világbajnok bokszoló évek óta küzd a daganatos betegségek ezen fajtájával: tíz év alatt hét alkalommal műtötték, és még most sem lélegezhet fel teljesen.

Viki úgy érzi, fehér bőre és a régi nyarak miatt alakult ki nála ez a betegség, aminek következtében háromhavonta kell rákszűrésre járnia, és soha többé nem napozhat.

 

Dobó Kata szerencsésen megúszta

A népszerű színésznő húsz évvel ezelőtt a bőrrák miatt veszítette el a nagymamáját, ám azt álmában sem gondolta volna, hogy rendkívül fiatalon neki is rettegnie kell majd a kórtól.

Kata rendszeresen vizsgálta az anyajegyeit, tíz évvel ezelőtt pedig észrevette, hogy az egyik rövid idő alatt gyorsan megnőtt és tapinthatóvá vált. Az anyajegyet az orvosok eltávolították, a szövettan pedig biztató eredményt hozott: Kata testéről időben eltávolították a barna foltot, nem képződött még belőle melanoma.

 

Mádai Vivien élete egy szűrővizsgálaton múlt

A Mokka műsorvezetője azért állt ki a nyilvánosság elé, hogy történetével példát mutasson másoknak. Vivien évente rendszerese járt anyajegyvizsgálatra, tavaly azonban elmulasztotta ezt.

Idén év elején rögtön felkeresett egy orvost, aki szörnyű diagnózist közölt a fiatal édesanyával: a combján melanoma, vagyis a legagresszívabb rosszindulatú daganat növekszik. Két műtéten is átesett, míg kiderült, hogy a rák nem terjedt tovább a testében. Ennek ellenére háromhavonta szűrésekre kell járnia, hogy biztosan ne történjen baj.

 

Hugh Jackmant hatszor műtötték

A színész 2013-ban beszélt először arról, hogy súlyos betegséggel küzd, a bőrrák miatt eddig féltucat alkalommal műtötték meg. Jackman orrán a bőrrák egyik leggyakoribb és legjobban gyógyítható fajtája, az úgynevezett bazalióma alakult ki. Ennek a betegségtípusnak általában a napfénynek kitett bőrfelszín van kitéve. A sztár többször figyelmeztette rajongóit, hogy soha többé ne menjenek ki fényvédő nélkül a napra, hiszen annak beláthatatlan következményei lehetnek.

 

Melanie Griffith egy éve feküdt kés alá

A színésznőt egy évvel ezelőtt műtötték bőrrák miatt az orvosok. Griffith-nek – akárcsak Hugh Jackmannek – az orrán találtak elrákosodott részt, ezért egy kis darabot el kellett távolítani a szaglószervéből. Ám nem ez volt az első alkalom, hogy megküzdött az agresszív kórral: 2009-ben is bőrrákos volt, de szerencsére korai stádiumban fedezték fel nála a betegséget.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kívül roppanós, belül puha habcsók
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?