HŰHA

Hűha, süteményt neveztek el Gesztesi Károlyról

Egy lőrinci asszony különleges módját választotta, hogy megemlékezzen a január 4-én elhunyt színészlegendáról. Tunyogi Éva egy süteményt nevezett el Gesztesi Károlyról, ami a művész nagy kedvence volt. 
  • Szerző: RIPOST

Egy Heves megyei kisváros lakója, Tunyogi Éva egyedi módját találta meg annak, hogy méltón emlékezzen meg Gesztesi Károlyról. Az év elején elhunyt színészről egy különleges édességet nevezett el, amiért Lőrinciben egyenesen rajongnak az emberek. A sütemény a Gesztesi szelet nevet kapta, lapunknak Éva pedig azt is elárulta, miért.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Tunyogi Éva / Ripost

„Szerettem volna Karcsi kedvencét elkészíteni, hogy mindig emlékezhessünk rá itt Lőrinciben. Ezért tettem bele szeder lekvárt, hiszen ez volt a nagy kedvence a művész úrnak. Ő is édes szájú volt, imádni való, barátságos. A szívemben örökké élni fog! Akárhányszor sütök ilyen sütit, mindig ő jut majd eszembe. De nem szabad megfeledkezni a másik finomságról sem, amit Gesztesi ihletett: a Shrek szeletért is odavannak a városban” – fogalmazott Éva, aki hatalmas rajongója volt a színésznek. Ha tehette, ellátogatott az egri előadásaira, ahol mindig váltott pár szót a kedvencével.

„Legutóbb a Miniszter félrelép című darabban láttam Egerben, szuper előadás volt! A humora felejthetetlen... Mindig váltottunk pár szót a szünetekben. Iszonyúan sajnálom, hogy erre már többször nem lesz lehetőségem...” – jegyezte meg Éva.

Fotó: Tunyogi Éva / Ripost

„Nem vagyok cukrász, csak a gasztronómia a hobbim, és szeretettel sütök másoknak. Imádja mindenki! A fiam egyébként focista, az ő csapatának, sportolóknak és gyerekeknek is egyaránt sütök. Legutóbb március 15-én került az asztalra a Gesztesi szelet, mert ezt kérte a focicsapat. Ez a süti mindenkinek nagy kedvence„mondta a -nak Éva.

Hozzávalók a tésztához:

20 dkg porcukor
2 egész tojás
3 evő kanál méz
1 kávés kanál szódabikarbóna
20 dkg vaj
2 evő kanál holland kakaó
50 dkg liszt

Hozzávalók a krémhez:

0,5 l tej
0,5 kg szederlekvár
egy csomag vaníliapuding
egy tábla étcsokoládé
Elkészítés:
Gőz felett egy edényben összedolgozzuk a porcukrot, a tojást, a mézet, a szódabikarbónát, a vajat és a holland kakaót, majd a liszttel összekeverjük. Három cipóra osztjuk, és a gáztepsi alján három egyenlő lapot sütünk. Ennek az elkészítési ideje körülbelül 15 perc.
Közben fél liter tejből sűrű pudingot főzünk, és hozzá adunk fél kilogramm szeder lekvárt, géppel pedig simára dolgozzuk! Két részre osztva megkenjük a lapokat, és a tetejét étcsokoládéval bevonjuk. Pár órát pihentetjük, hogy a lapok megpuhuljanak, utána fogyasztható!

És ezeket olvastad már?