SZTÁR

Tragikus hírt kaptunk: meghalt a Ben Hur sztárja

A gyönyörű színésznő alakította a főszereplő Ben Hur szerelmét, Esthert.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Gyászol a filmvilág: szerdán angliai otthonában elhunyt a Ben Hur sztárja, Haya Harareet. A gyönyörű színésznő 89 éves volt.

Haya Harareet Ben Hur szerelmét alakította

A Ben Hur sztárja, aki a filmben Esthert alakító színésznő volt az első izraeli, aki be tudott törni Hollywoodba. Színészi pályája 1955-ben indult, mégpedig Hill 24 Doesn't Answer című izraeli filmmel, melyet a Cannes-i fesztivál legnagyobb értékű díjára, az Arany Pálmára is jelöltek. Négy évvel később a Ben Hur című amerikai filmben alakította a Charlton Heston által megformált címszereplő szerelmét, Esthert. Sajnos a karrierje megfeneklett és ezért 1964 után visszavonult a filmezéstől.

Unokahúga, Tamar Tessler elmondása szerint Harareet békésen, álmában hunyt el. Nem volt beteg. Hamvait Izraelben szórják szét – írta a Haaretz.

Az 1959-ben készült Ben Hur William Wyler alkotása Lew Wallace regényének harmadik, s egyben legsikeresebb filmváltozata: 12 kategóriában jelölték Oscar-díjra, ebből 11-et meg is nyert. Ezzel 38 esztendeig tartó rekordot állított fel, melyet felülmúlni azóta se sikerült, csak megismételni: Titanic (1997), A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003).

Ben Hur szerepére az MGM Paul Newmant szerette volna megnyerni. A sztár azonban nem akart „szandálos” filmben játszani: 1955-ben ugyanis csúnyán megbukott Az ezüstkehely című ókori témájú szuperprodukcióval. Ráadásul úgy vélte, lábai sem alkalmasak arra, hogy tunikában mutogassa azokat. Szóba került Marlon Brando, Kirk Douglas, Burt Lancaster és Rock Hudson is. Végül Hollywoodban akkor még szokatlan módon nyilvános meghallgatást rendeztek a szerepre, amire bárki jelentkezhetett. Cesare Danova tűnt a legesélyesebbnek, vele jelmezes próbafelvételeket is készítettek, melyekben Messala szerepét Leslie Nielsen játszotta.

Nem tudni mikor, de Wyler hirtelen rádöbbent arra, hogy Charlton Heston lenne az igazi Ben Hur: a színésszel már dolgozott együtt az Idegen a cowboyok között (1958) című filmjében. Messala szerepét az ír származású Stephen Boyd kapta. A kék szemű színésznek barna kontaktlencsét kellett viselnie. Észrevették ugyanis, hogy a fontosabb szerepekre akaratlanul csupa kék szemű színészt szerződtettek, és Wyler úgy döntött, Messala legyen inkább barna szemű.

Ben-Hur anyjának szerepét Heston javaslatára Martha Scott kapta: a színésznő a Tízparancsolat (1956) című szuperprodukcióban szintén Heston anyját játszotta, színpadon pedig kétszer is alakította a feleségét. A Tirzah-t megformáló Cathy O’Donnell Wyler sógornője volt: a Ben-Hur az utolsó filmje, 45 éves korában, agyvérzésben elhunyt. A filmben parányi szerepet játszott néhány olyan színész is, akik később ismert művészekké váltak: Ferdy Mayne, Giuliano Gemma, Marina Berti és Lando Buzzanca. A produkcióban az olasz arisztokrácia is részt akart venni: a római mulatság jelenetében például feltűnik Nona Medici hercegnő és Marilliano gróf is. A hollywoodi sztárok közül szintén sokan szerét ejtették, hogy ellátogassanak a római forgatásra: Bette Davis vagy Kirk Douglas megjelenésének kellő sajtóvisszhangja volt.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?