Létrehozva: 2019.12.09.

Gothár-ügy: A szexuális zaklatást dulakodás követte

A Katona egyik dolgozója a Ripostnak arról számolt be: a zaklatott színésznő kénytelen volt már rácsapni Gothár kezére...

Napról napra újabb információk szivárognak ki arról, hogy mit művelt Gothár Péter a Katona Színház falain belül. Mára az sem kérdés, hogy a színház vezetése mindent tudott az intézmény falain belül történt esetekről, de a botrány elkerülése érdekében megpróbálták eltussolni az ügyet. Máté Gábor igazgató – aki a zaklatást intellektuális kielégülésnek gondolja – 11 hónapon keresztül hallgatott, mialatt a rendező újra és újra szexuálisan zaklatta az ott dolgozó nőket.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A Ripost megtudta: mivel a színésznők egyedül maradtak a problémával, kénytelenek voltak inkább menekülni Gothár elől, hogy megússzák a zaklatást. Lapunk egy színházi dolgozótól úgy tudja, hogy a rendező rendszerint a nők legintimebb testrésze után nyúlt. Ez volt nála állítólag a „bevett szokás” időnként még a színház folyosóján is... Köszönt, aztán megindult a keze…

„Az volt a mániája, hogy megpróbálta megmarkolni a színésznők nemi szervét. A legtöbben tudták róla, hogy van egy ilyen szokása, így amennyire a hölgyek csak tehették, inkább megpróbáltak úgy közlekedni az épületben, hogy még véletlenül se fussanak össze vele a folyosón”

– kezdte lapunknak a neve elhallgatását kérő dolgozó, aki úgy tudja, volt egy komolyabb eset is a zaklatott színésznővel.

Fotó: Fotó: Origo

„Gothár az egyik próba végén a függöny mögött a takarásban újra megpróbált megfogni a nemi szervét, de a hölgy határozottan ráütött a kezére. Ezen a rendező úr borzasztóan felháborodott. Vérig sértődött, kikérte magának”

– számolt be a Ripost-nak a dolgozó, aki úgy tudja: ezt követően fizikai konfliktusba is került a színésznő és a rendező, lényegében dulakodtak. Ennek – ahogyan az ott történt többi dolgoknak – természetesen akkor sem lett következménye. Mindez arra enged következtetni, hogy Gothár teljesen biztonságban érezte magát a Katonában, tudta, hogy megvan a „hátszele” ahhoz, hogy azt tegyen, amit csak akar.

Fotó: Czimbal Gyula / MTI

Ezzel egybecseng az, amiről korábban a Ripost is beszámolt, miszerint Máté Gábor igazgató eleinte kinevette a zaklatásról panaszt tevő színésznőt…

„Amikor egy évvel ezelőtt először szóltak Máté Gábornak, ő csak nevetett a dolgon! Aztán persze, miután többször is felhozták, mit művelt Gothár, határozottan kijelentette, hogy erről az esetről senki nem tudhat, nem kerülhet nyilvánosságra. Innentől kezdve felgyorsultak az események...”

– mondta lapunknak a Katona egyik művésze, aki kérte, tartsuk titokban a nevét.

A társulat joggal érezheti becsapva magát, hiszen úgy tűnik, a vezetés összezárt és mindent elkövet, hogy Gothár megússza a zaklatási botrányt. Csalódtak Máté Gáborban. Lapunk úgy értesült, a dolgozók a történtek óta gyomorgörccsel járnak dolgozni. A feszült helyzetet az is fokozza, hogy továbbra sem szólalhatnak meg. A Katona ugyanis máig nem oldotta fel a titoktartási szerződés alól őket, amit azért írtak alá, mert ultimátumot kaptak, ha nem egyeznek bele a hallgatásba, repülnek. (A szerződés létét a Ripost tudta meg elsőként, amit Máté Gábor igazgató eleinte letagadott, majd miután Fekete Péter kulturális államtitkár kérdőre vonta, válaszlevelében elismert, hogy aláíratta a társulattal a papírt…)

Fotó: Facebook

Mindeközben egyre több művész követeli a zaklató távozását az oktatásból és a színházi életből. Az Operettszínház balettigazgatója, Apáti Bence is így fogalmazott:

„Egy olyan ember, mint Gothár, nem taníthat fiatal felnőtteket, mert aki megfogta egy női kollégája nemi szervét, az nem egyetemre való”

– mondta az Origo-nak. Meglátjuk, vajon belátják-e ezt végre a Színművészetin…

Az állam nem támogathatja tovább a zaklatószínházakat

Megszavazza a Fidesz-frakció a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebookon. A kormány Gothár Péter szexuális zaklatási ügye és annak eltussolása miatt nyújtja be a javaslatot.

„A Gothár-féle zaklatószínházak követelik a pénzt a kormánytól, miközben nem engednek betekintést az ügyeikbe, és akár évekig is eltussolnak bűncselekményeket. Nem vitás, az állam így nem támogathat tovább működést, ezért a kormánypárti frakciók meg fogják szavazni a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot”

– írta Kocsis Máté.

Baráti hangulatban hallgatta ki a Színművészeti

Miközben a színház falain belül forrnak az indulatok, Gothár Péter Etikai Bizottsági vizsgálata is elindult a Színház- és Színművészeti Egyetemen. Bár az intézmény korábban úgy tervezte, hogy csendben hallgatja az ott dolgozó Gothárt, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter megfigyelőt küldött a bizottságba. Az intézmény azonban még a hátsó ajtót is kinyitotta Gothárnak, hogy ne kelljen kamerák elé állnia, majd a rektor az ATV-n azt nyilatkozta, hogy baráti hangvételű volt a meghallgatás…

Ez is érdekelhet

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

origo.hu

Brüsszel bejelentette: készüljünk a háborúra!

borsonline.hu

Nyílt levélben üzent Csuti Kiss Ramóna férjének: a fiára hivatkozik

vg.hu

Valami eltörött: a magyarországi Spar kivonulásáról beszélt az osztrák anyacég vezérigazgatója – „Harcolunk”

mindmegette.hu

Itt a vége: Ördög Nóra szomorú bejelentése mindenkit váratlanul ért

vg.hu

Bevált a jóslat: szerdától drágul a benzin és a dízel is Magyarországon

origo.hu

Imádja a luxust és dicsekszik pénzével a Magyar Péter mögött álló vállalkozó - videó

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. március 18-24.: a Rák Hold érzelmessé, az Oroszlán Hold bátorrá tesz

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Rémes, mit hozott Sándor, de még durvább, amit Józseftől és Benedektől kapunk

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

magyarnemzet.hu

Ma lenne nyolcvanéves minden idők egyik legnépszerűbb magyar énekese

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FÜLES

Kulcsár Edina közel 700 ezerért kapott ékszereket a férjétől

FÜLES

Nagyot kaszált Kulcsár Edina és G.w.M a gólyahírrel, itt vannak a számok

FÜLES

Nagy bajban van Cicciolina, ellopták a profilját: „Komoly bevételkiesés ez most nekem”

FÜLES

Ez aztán a luxus! Berki Mazsi körbeutazza szerelmével Thaiföldet

FÜLES

Csillogtak a szemek: talpig feketében, nem akárhol jelent meg Benedek Tibor özvegye, Epres Panni

FÜLES

Váratlan fordulat: fontos elhatározásra jutott Katalin hercegné

FÜLES

Ismét dalban üzent exének Shakira: ezt nem teszi zsebre Piqué

FÜLES

Elképesztő dolog derült ki Fenyő Miklósról, ezt tuti nem tudtad