FÜLES

Gigászi Petőfi-temetésre készülnek Budapesten

A 26 éve, Szibériában megtalált állítólagos Petőfi-maradványokat július 17-én temetik el a Fiumei úton, de a Nemzeti Sírkert csak hallomásból értesült az eseményről.

Kétmillió szórólap lepte el az országot: július 17-én eltemetik Petőfi Sándort!

A Budapest Sportarénába és a Fiumei úti Sírkertbe tervezett eseményt a kazánkirályként elhíresült tehetős vállalkozó, Morvai Ferenc szervezi. Õ annak a bizottságnak az elnöke, mely még 1989-ben jelentette be:

Petőfi Sándor sírját találták meg Szibériában,

a Bajkál-tó közeli Barguzinban.

A szibériai lelet azonnal nagy vitát váltott ki. A feltárt maradványokról hazai és külföldi igazságügyi orvosszakértők és régészek már 1990 tavaszán megállapították, hogy női csontvázról lehet szó, de ez nem tántorította el a kazánkirályt: az ő kutatásai azt bizonyították, valóban Petőfi maradványai vannak nála. Elméletében sokan hisznek azóta is.

A vállalkozó egy egész napos programot szervezett július 17-ére: a Papp László Arénában egy Petőfi-oratórium hangzik el, majd a délután folyamán minden érdeklődő leróhatja kegyeletét az új Petőfi-sírnál.

Hűtőkocsival hoznak virágokat

A Megamorv-Petőfi Bizottság elnöke egy körlevelet juttatott el az érdeklődőknek, melyben pontosan részletezi a tervezett temetés programját.

A programtervben ismert zenészek fellépése is szerepel, de állítólag színészek is szavalnak majd Petőfi-verseket.

A sírkertben - ahová a temetést tervezik - négy lelkész fejezi be az szertartást. A bizottság elnöke már előre megrendelt tizenegyezer szál virágot Hollandiából, amit hűtőkocsik szállítanak majd Magyarországra.

Nemzetközi érdeklődés

Morvai a levélben mindenkit megnyugtatott, hogy a temetésre meghívott külföldi és magyar vendégekre profi őrző-védők vigyáznak majd, de önkéntes segítők is jelen lesznek.

A megkereste a Fiumei úti Sírkert gondnokságát és a temető vezetőségét, akik kérdésünkre csak annyit tudtak mondani: hallomásból ők is tudnak a temetés tervéről, de

hivatalosan semmilyen tájékoztatást nem kaptak a nagyszabású eseményről.

Ezzel szemben viszont a Papp László Budapest Sportaréna honlapján valóban szerepel a július 17-i program, de ott "Petőfi emléknapnak" nevezik. 

Morvai a körlevelében megemlíti, hogy az általa vezetett Megamorv-Petőfi Bizottság cselhez folyamodott és más néven vásárolt egy sírhelyet a Fiumei úti temetőben és a

vásárló személy minden jogot átadott a Megamorv-Petőfi Bizottságnak, hogy Petőfi Sándort oda temethesse

- áll a tájékoztatóban.

Ott jártunkkor a Petőfi család sírhelyének közelében nem láttuk nyomát előkészületeknek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?