FÜLES

Botrány a Katonában: Több tucat nő várja még Gothár bocsánatkérését

A zaklató rendező állítása szerint csak egy munkatársnőjéhez közeledett erkölcsileg elfogadhatatlan módon. Ez azonban nem igaz.
  • Szerző: Doris

Gothár Péter kedden délután, egy hivatalos közleményben ismerte el, hogy ő a zaklató rendező. Állítása szerint azonban csak egy munkatársnőjéhez közeledett erkölcsileg elfogadhatatlan módon. Ez azonban nem igaz, ugyanis több tucat áldozata várja, hogy Gothárt felelősségre vonják.

Fotó: MTI

A liberális fészeknek számító Katona József Színház több mint egy napig titkolta, hogy Gothár Péter az a munkatárs, aki több színésznőt is szexuálisan zaklatott, és aki november 19-e óta már be sem teheti a lábát a teátrumba. A neves rendező végül nem bírta a nyomást és egy hivatalos közleményben bevallotta, hogy ő a zaklató, de persze mélyen megbánta a tettét és reméli, megbocsátanak neki. Igen ám, de Gothár állítása szerint mindössze egyetlen kolléganőjéhez közeledett erkölcsileg elfogadhatatlan módon.

„Egy évvel ezelőtt erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledtem színházunkban egy munkatársnőmhöz. Pár nappal később bocsánatot kértem és kaptam tőle.
Most, hogy ez az eset a színház, s azon keresztül az ország nyilvánossága elé került, szeretném bocsánatkérésemet nyilvánosan is megismételni. Nagyon sajnálom, ami történt. Ahogyan azt is, hogy nyers stílusommal, rossz modorommal vagy erkölcsileg kifogásolható viselkedésemmel valaha bárkit megbántottam” – áll vallomásban.

Az igazság azonban teljesen más. A értesülései szerint nem egy, hanem több tucat áldozata van a bocsánatért esedező Gothárnak. Már jó ideje szóbeszéd tárgya, mit művel a neves szakember a kollégáival. Sajtóértesülések szerint a rendező nemcsak a budapesti Katona József Színházban molesztálta a művészeket, hanem más, színházi oktatási intézményekben is durva dolgokat művelt és élt vissza a hatalmával. Úgy tudni, a Katona dolgozói már a Marton László-féle zaklatási botrány idején abban bíztak, hogy az eset kirobbanása után az ő színházukban is rend lesz, de hiába reménykedtek.

Ebben az esetben természetesen felmerül a kérdés: mennyiben felelős a Katona József Színház, hiszen ahelyett, hogy feljelentést tettek volna a rendőrségen, álságos hallgatásukkal megpróbálták megmenteni Gothárt, el akarták kerülni, hogy nyilvánosan meghurcolják, annak ellenére, hogy nagyon súlyos bűncselekményt, sőt, bűncselekményeket követett el. Ki lehet mondani, hogy a teátrum bűnpártolást követett el azzal, hogy nem értesítette a rendőrséget. Gothár jövője a vallomástételt követően meglehetősen kérdéses. Vajon ezek után tovább taníthat fiatalokat a Színház és Filmművészeti Egyetemen?

Az egyetem szerdán szintén közleményt adott ki az esettel kapcsolatban. Bejelentették, hogy etikai vizsgálatot indítanak a Gothár-ügyében.

Az 1947-ben született Gothár Péter a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas filmrendező, színházi rendező, forgatókönyvíró, jelmez- és díszlettervező, valamint egyetemi tanár, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. Legismertebb játékfilmje a Megáll az idő, alkotásait Karlovy Varytól Velencén át Cannes-ig díjazták.

 

És ezeket olvastad már?