kulcsár edina
Július elején ismert elõadóink felhagynak a fogyókúrával, mert nincs olyan, aki annyira elszánt lenne, hogy ellenálljon annak a sok finomságnak, amelyek a Mezõzombori Csülökfesztiválon várják majd a fellépõket és a látogatókat egyaránt.
A csülök elkészítésének csak a fantázia szab határokat, hiszen megszámlálhatatlan módon készítik ezt a finom ételt hazánkban. Miért ilyen népszerű ez az étel pont Magyarországon? A szakértők szerint azért, mert a török hódoltság idején a hódítók csak a sertést nem lopták el a lakosságtól muzulmán hitük miatt, ezen kívül az összes háziállatot elkobozták. Ennek a finom húsnak sokféleségéről meggyőződhet mindenki, aki július 6-án és 7-én ellátogat Mezőzomborra, ahol idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Mezőzombori Csülökfesztivál. A kétnapos rendezvényen főzőversenyek, gasztronómiai különlegességek, kulturális- és szórakoztató programok várják az érdeklődőket. A főzőversenyen idén nemcsak a felnőttek és a profi szakácsok mérettetik meg főzőtudományukat, hanem a gyerekek is, akik óriási lelkesedéssel készülnek a versenyre.
A fesztivál másik fő „fogása” a sör lesz, amely elengedhetetlen a ropogós csülök mellé. A kétnapos rendezvényen nagyon sok fajta kézműves sört kóstolhatnak az ínyencek a finom falatok mellé. Ha pedig már mindenkinek tele lesz a hasa, ideje lesz bulizni és táncolni, amelyhez igazán nívós és ismert előadók szolgáltatják majd a „talpalávalót”. A főzőverseny ideje alatt többek között az Agyagbanda Együttes gondoskodik a fergeteges hangulatról, majd pénteken a Kiskata zenekar, Deniz, a Desperado, Vastag Csaba és Charlie, szombaton pedig Nikolas, Kis Grofo és Zoltán Erika lép színpadra.