SZEX & MÁS

Szerző Ripost

2 hónapja

Ezért romlik meg a legtöbb párkapcsolat már az első egy évben (x)

Bárki bármit mond, a legtöbben igenis arra vágynak, hogy egy boldog, kielégítő, stabil párkapcsolatban éljenek, amelyben megbecsülik őket. Ezt sajnos a mai világban talán nehezebb elérni, mint valaha, hiszen egyre több helyről érkeznek a kísértések, egyre több a stressz az életünkben, minden nagyon múlékony és bizonytalan. Ez olyannyira igaz, hogy a legtöbb viszony már azelőtt véget ér, hogy elkezdődhetne a valódi, nagybetűs kapcsolat. De mégis, mi ennek az oka? És ami talán még fontosabb: mit lehet ez ellen tenni?

Szerző Ripost

 

Miért romlanak meg a kapcsolatok az első egy évben?

Biztosan mindenki ismeretségi körében akadnak olyan párok, akik eleinte teljesen odáig vannak egymásért, és szinte egy percet sem tudnak egymás nélkül tölteni. Aztán telnek-múlnak a hónapok, ők pedig eltűnnek a süllyesztőben. De mégis, mi állhat a dolog hátterében? A választ a kapcsolat több vonatkozásában is fellelhetjük. 

 

A rózsaszín köd vége

Kétségtelen: egy év elég, és eloszlik az a rózsaszín köd, ami egy szerelem elején olyan prominensen jelen van egy kapcsolatban. Ez ahhoz vezethet, hogy teljesen más gondolatok és érzelmek jelennek meg az agyunkban a kedvesünkkel kapcsolatban. Elmúlik az a jellegzetes eufória-érzés, az ember pedig elgondolkodhat: mit is keresek én mellette?
 

Kiütköznek a hibák

Legyen szó a mosogatási szokásokról vagy arról, hogy a másik túl sokat jár el egyedül otthonról – amit korábban aranyosnak gondoltunk, az pár hónap után könnyen frusztráló szokássá válhat. Az is lehet, hogy már a kapcsolat legelején sem szimpatizáltunk a párunk néhány „dolgával”. Eleinte azonban próbálunk ezen túllendülni vagy reménykedni abban, hogy majd megváltozik. Nos, fél vagy egy év már elég arra, hogy belássuk: semmiféle változás nem fog beköszönteni.
 

A következő lépés

Egy év után minden kapcsolat elér arra szintre, hogy el lehet gondolkodni a következő lépésen, hiszen egy év azért nem kevés idő. Ez a lépés lehet az összeköltözés vagy a szülőknek való bemutatás, esetleg már az eljegyzés is. Bármelyik legyen terítéken, mindenképpen okozhat feszültséget, nem is akármilyent! Ha ugyanis az ilyen komoly kérdésekben a pár tagjai nincsenek közös nevezőn, kérdéses lehet, hogy van-e értelme tovább folytatni.

 

Az igazi arcok

Egy év – sőt, általában ennél még kevesebb idő is – elég lehet ahhoz, hogy az ember „kimutassa a foga fehérjét”. Természetes, hogy mindenki a legjobb arcát mutatja az ismerkedés során, és ezzel nincs is semmi baj. Inkább azzal van gond, ha túl nagy a kontraszt a kezdeti én és a valódi én között. Ilyenkor ugyanis a partner átverve érezheti magát és könnyen leléphet – ezért pedig nem is hibáztatható.
 

Elkényelmesedés

Sok pár ott rontja el, hogy néhány hónap alatt belekényelmesedik egy kapcsolatba. Azt mondják, hogy ez elsősorban a nőkre igaz, mert már kevésbé figyelnek oda a szexi fehérneműre vagy éppen a szőrtelen lábakra. De ez egyáltalán nem igaz! A férfiak is könnyen magától értetődőnek veszik azt, hogy van valaki mellettük, ezért hajlamosak lehetnek rá, hogy ne úgy bánjanak a partnerükkel, ahogyan megérdemelné. 

Portrait of young couple standing back to each other and looking at the phone.
A bizalmatlanság sem tesz jót egy párkapcsolatnak. Fotó: 123rf.com

 

Beütnek a viták

Már a fentiek is azt mutatják, hogy ebben az időszakban számtalan feszültségforrás merülhet fel egy kapcsolatban. Ez pedig állandó vitákhoz vezethet, ami a kezdetekben még nem volt jellemző a párosra. Ilyenkor hangozhatnak el a „Miért kell mindenért balhézni?”, „Én ezt nem bírom tovább”, „Inkább most lelépek itthonról” jellegű mondatok. Ezek mind-mind azt jelzik, hogy nem sokáig fog működni a kapcsolat, hacsak nem teszünk ez ellen valamit.
 

Mit tehetünk ez ellen?

Sajnos a fentiek között rengeteg olyan pont van, ami ellen nem sokat tudunk tenni. Természetesen az elkényelmesedést feloldhatjuk azzal, ha újra elkezdünk randizni, ha bevetünk néhány szexkelléket, esetleg kipróbálunk egy potencianövelőt. Szintén segíthetünk a kapcsolaton, ha felkeresünk egy szakembert. Így van: ma már egyáltalán nem kellemetlen vagy akár stigmatizált felkeresni egy párterapeutát. A vitás kérdések rendezésében sokat segíthet, de abban is, hogy közös nevezőre kerüljön a páros a következő lépésük kapcsán.

Vannak azonban olyan gondok is, amelyek nehezen vagy egyáltalán nem megoldhatóak. Ha kijönnek a különbözőségek vagy az idegesítő szokások, arról persze kommunikálhatunk, de nem biztos, hogy ettől megoldódnak majd. Ilyenkor két dolgot tehetünk. Megpróbáljuk elodázni a szakítást, például azzal, hogy növeljük az intimitást, és potencianövelőkkel felpörgetjük a szexuális életünket vagy éppen azzal, hogy néhány kérdésben kompromisszumra jutunk. A másik pedig az, hogy elfogadjuk, hogy együtt sajnos nem megy tovább. Bárhogyan is döntsünk, vizsgáljuk meg, hogy melyik esetben sérülnek a felek a lehető legkevesebbet…

(x)


 


 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Videón a labdarúgó NB I újabb tömegverekedése

mindmegette.hu

A legjobb reggeli! Így lesz igazán finom a tojásrántotta

vg.hu

Egy apró falu venné át a Tisza-tó központjának szerepét

ripost.hu

Szandi elárulta, hazajön-e a lánya Amerikából

vg.hu

Senki ne nyugodjon meg, ez még csak a vihar előtti csend!

origo.hu

Felülnézetből fotózta melleit és combját Tolvai Reni - kép

travelo.hu

Fürdési tilalmat rendeltek el a Velencei-tó egy részén

ripost.hu

Óriásmellét megmutatva, egy szál semmiben indult koncertezni Tolvai Reni

ripost.hu

Így használd a klímát az autóban és spórolni tudsz a benzinnel

ripost.hu

Leesett az állunk: Király Viktor felesége nagyon dögös bikiniben

ripost.hu

Felcsúszott a röpis bombanő szűk felsője, kibuggyantak alóla óriási, ringó mellei

További cikkek

SZEX & MÁS

Így élik át a gyönyört alvás közben a nők

SZEX & MÁS

Hihetetlen videón a teljes testes női orgazmus: te hiszel a szemednek?

SZEX & MÁS

Kevés, ha heti egyszer szexelünk? - a szakértő válaszol

ÉLETMÓDI

Ezek a jelek biztosan megmutatják, hogy már kezd teljesen eluralkodni rajtad az alkohol

ÉLETMÓDI

Így segít rekkenő hőségben a szódabikarbóna

ÉLETMÓDI

Ezeket a magokat augusztusban is bátran ültethetjük a kertbe

ÉLETMÓDI

Tudod, hol van az ország legnagyobb játszótere?

ÉLETMÓDI

Itt a hétvégi horoszkópod, mutatjuk, mitől kell most óvakodnod