TÜZELŐÁLLÁS

Felháborító döntés, betiltották a magyar himnuszt Szlovákiában

Durván kiszúrtak a DAC szurkolóival. Akár 7000 eurós pénzbüntetéssel is sújthatják a tiltás megszegőit.
  • Szerző: RIPOST

Szándékosan kiszúrtak a dunaszerdahelyi futballszurkolókkal: a szlovák parlament március 27-én elfogadott egy jogszabályt, melynek értelmében május 15-től tilos annak a külföldi országnak a himnuszát énekelni, amelyiknek a helyszínen nincs hivatalos küldöttsége.

A törvénymódosítást a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) terjesztette be, és akár 7000 eurós pénzbüntetéssel is sújthatja a tiltás megszegőit. A szlovák nacionalisták nem is titkoltan a dunaszerdahelyi DAC labdarúgócsapatával akartak kiszúrni; a szlovákiai magyar csapat szurkolói körében már hosszú évek óta hagyomány, hogy minden mérkőzés kezdetekor (otthon és idegenben is) eléneklik a magyar himnuszt.

Az eredeti elképzelés még durvább volt, hiszen a magánszemélyekre is kiróhatóvá tetté volna a bírságot, de ez végül nem valósult meg. Így kizárólag jogi személyek - cégek, civil szervezetek, önkormányzatok vagy akár sportklubok - sújthatók pénzbírsággal, amennyiben megszegik az új törvényt. A jogsértés tényéről a járási hivatalok dönthetnek.

A DAC tulajdonosa a Paraméternek nyilatkozott a kialakult helyzetről:

"A magyar himnusz éneklését nem lehet meggátolni. Ha nem változik a törvény, akkor készek vagyunk megfizetni a büntetést, vagy kitalálunk valamit, amivel korlátozni lehet a végrehajtását."

- mondta Világi Oszkár.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Így lesz olyan a töltött káposzta, mint a nagyié
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?