TÜZELŐÁLLÁS

Eltűntek a Puskás-cuccok Kispestről

Már-már bojkottra szólított fel a Honvéd tulajdonosa a klublegenda nevével árusított termékek vásárlása ellen. Az első lépést megtette.
  • Szerző: Ripost

Újabb fordulójához érkezett a Puskás Ferenc halálát (sőt, már a megbetegedését is) követő, méltatlan háborúskodás. Egy bírósági döntés után Öcsi bácsi egyetlen magyarországi klubja, a Honvéd ajándékboltja tegnap a Facebook-oldalán tudatta a vásárlóival:

„A napokban kialakult és ismert helyzet miatt

a BUDAPEST HONVÉD AJÁNDÉKBOLT a mai naptól átmenetileg NEM ÁRUSÍT SEMMIFÉLE PUSKÁS emléktárgyat, ruházati terméket. Ezeket a termékeket a mai nappal töröltük webshopunk kínálatából is.

A kispestiek mindig is nehezményezték, hogy klublegendájuk nevének és képmásának felhasználási jogait a felesége (a tavaly elhunyt Erzsébet asszony) még Puskás súlyos betegsége, évekig tartó kórházi kezelése idején átadta. Puskás Ferencné 2013-ban így nyilatkozott erről a Borsban:

"...amikor Orbán Viktor 2006 nyarán meglátogatott, hogy elmondja, mi készül Felcsúton, örömmel biztosítottam a támogatásunkról."

Ahogy a puskas.com oldalon olvasható a jogokról:

„Leányával védjegyoltalom alá helyezte, és a családi licenckezelő cégbe (PUSKAS.COM Kft.) apportálta. (…) Megteremtve ezzel a lehetőséget számos, azóta is élő névhasználati szerződés megkötésére és a hivatalos ajándéktárgyak kereskedelmére.”

Így  Puskásról nem szeretett klubja, hanem Felcsút akadémiáját nevezhették el. Oda került a felbecsülhetetlen értékű teljes Puskás-hagyaték is, és azóta a nevét viseli nem csak a Puskás Intézet, a Pancho Aréna, de az NB I-ben - a Honvéd ellenfeleként - szereplő felcsúti focicsapat is.

Éppen ez vezetett a mostani konfliktushoz is. A kispesti szurkolók egy 2014 márciusi, idegenbeli bajnokin a „PUSKÁS, KISPEST, HUNGARY”-molinót feszítették ki a kerítésre, hangsúlyozandó, mely klubhoz, városrészhez kötődött ikonjuk egész életében. A rendezők azonban levetették a Puskás-feliratot (azt végül az éj leple alatt a felcsúti akadémia kerítésére aggatták ki a szurkolók).

Az eset  nagy hullámokat kavart a sajtóban is, miközben számos más pályán, rivális szurkolók jelezték a szolidaritásukat "Puskás, Kispest, Hungary"-molinókkal.

 

A Honvéd jogi útra terelte az ügyet, de a  cikk titokzatos szerzője a bíróság szerint nem lépte át a véleménynyilvánítás határait. George F. Hemingway klubelnök ezután felháborodásában az nb1.hu-n vezetett blogjában a Puskás névhasználati jogait birtokló cégről jelezte:

„Megdöbbenésemre a kft legnagyobb üzletrészét, 47%-ot birtokló tulajdonosa nem más, mint egy bizonyos Szöllősi György. További sok sikert kívánok Szöllősi úrnak, és további szép napot azoknak a fogyasztóknak, akik különböző Puskás nevét viselő termékek fogyasztásával hozzájárulnak Szöllősi György bevételeihez."

Hemingway gúnyos, ironikus hangvétellel a Puskás-termékek kvázi bojkottálására szólította föl mindazokat, akiknek csípi a szemét a Puskás-örökség kezelése.

Egy biztos: a szurkolók és az oda rendszeresen elzarándokoló turisták a Puskás Ferenc utcában, a Honvéd ajándékboltjában, kőhajításnyira Puskás Öcsi hajdani lakóhelyétől már nem vásárolhatnak a klub legendájának nevét viselő ajándéktárgyakat, ruhadarabokat. Másutt, város- és országszerte több helyen is megtehetik - ha a fentiek fényében akarják.

És ezeket olvastad már?