OLDALVONAL

Magyar focicsapatot is hívtak az európai szuperligába

Olasz legenda beszélt erről 1964-ben. Hol vannak már ezek az idők? Szuperliga magyar csapat részvételével is indulhatott volna a régi tervek szerint.
  • Szerző: Ripost

A rázúduló össztűz miatt egy nap alatt kipukkadt a lufi, a 12 nagy angol, spanyol és olasz futballklub alkotta Európai Szuperliga (ESL) ötlete. Florentino Pérez elnök szavai ugyanakkor arra utalnak, hogy a nagy projekt „készenléti állapotban van”, ha máshogy is, újra meg fogják próbálni összehozni. Az ESL is évek óta dolgozik ezen a terven, de a kontinens legjobb csapatait összefogó szuperbajnokság ötlete sokkal régebbre, mintegy fél évszázaddal ezelőttre nyúlik vissza. Mi több, akkoriban, a '60-as évek elején még egy magyar klub részvétele is szóba került!

Repülőgép húzta a szurkolók válaszát: "Mondj nemet a Szuperligára"

Repülőgép húzta a szurkolók válaszát az 50 éves ötletre: „Mondj nemet a Szuperligára”
Fotó: AFP

A most füstbe ment ESL-terv apropóján egy olasz hírportál melegítette föl az akkor minket is érintő témát.

„Szükség lenne egy európai bajnokságra. A jövő futballjának ideálja, hogy szuper látványosságot nyújtson a nézőknek. Nem értjük, miért fogy a közönség? Adj nekik egy Real Madridot, egy Benficát, egy Dukla Prahát, egy Dundee-t, és meglátod, újra megtelnek a stadionok, jegyárcsökkentés nélkül is. Próbáljunk megszervezni egy bajnokságot a Honvéddal, az Evertonnal, a Norrköpingggel, vagyis a legjobb európai csapatok részvételével!

- idézte a legendás futballista (Inter, Lazio, Juventus), majd edző (Roma, Milan) és olasz szövetségi kapitány Giuseppe ”Gipo„ Viani korabeli nyilatkozatát az Il Foglio című lap.

Pedig akkor már rég (1955 óta) megvolt a mai Bajnokok Ligája elődje, a Bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK), és 1960 óta a Kupagyőztesek Európa-kupája (KEK). A fentiek alapján már akkor sem volt mindenki megelégedve az európai kupasorozatok lebonyolítási rendszerével.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?